Božićna pšenica

11. decembar 2016.

Mesto: Srbobran

Kategorija: Некатегоризовано

Božić je najveći hrišćanski praznik koji se slavi 25. decembra, po Gregorijanskom odnosno 7. januara, po Julijanskom kalendaru.

Božićna pšenica je simbol novog života i plodnosti. Veruje se da od njenog rasta zavisi da li će nova godina biti plodnija u odnosu na staru.

Pšenica se sadi 13. decembra, na dan Sv.Lucije kod katolika, odnosno na Sv.Nikolu, 19.decembra kod pravoslavaca.

psenica-za-bozic

Pšenicu najčešće sadimo u čašama ali ako želite malo promene na vašoj trpezi evo ideje za kreativnu pšenicu.

Božićni ježić od žita je postao popularan a postupak za njegovo pravljenje je jednostavan i zabavan.

Potrebno vam je:

  • piljevina (sitno strugana, ako nemate gde da nabavite možete je kupitu u prodavnicama za kućne ljubimce)
  • najlon čarapa
  • dugmići za oči i njušku, ili ih možete napraviti od gline
  • pšenica.

Najlon čarapu navucite preko veće šolje i napunite je piljevinom. Veličinu ježa odaberite sami. Pažljivo na jednu stranu, koja će predstavljati leđa od božićnog ježa, stavite pšenicu. Najlon čarapu zatim dobro zategnite i na dno podvežite čvorić, možete čak i nogice da oblikujete od piljevine.

bozicni-jez-od-zita_t5282a1c7f2cdc

Nogice se prave tako što uhvatite malo piljevine, formirate krug i podvežete ga kanapom. Kada sve ovo uspete, rukom napravite oblik njuške koja treba biti malo špicasta.

Nekoliko dana (2 do 3) je potrebno leđa ježa držati u vodi na toj strani gde se nalazi pšenica, da bi se piljevina dobro natopila i da bi pšenica proklijala. Pazite da ježu ne pokvasite ostale delove tela. Kada krene da klija, jednostavno samo održavajte vlažnost žita i pšenica će biti predivna! Na kraju, ježu dodajte oči i nos od dugmića ili  gline.

img_20121226_103608

Facebook Komentari