Šta je urađeno u prvoj polovini mandata i šta sledi u naredne dve godine?

26. avgust 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Na vremenskoj liniji četvorogodišnjeg mandata aktuelne lokalne vlasti kraj avgusta 2022. godine pozicioniran je tačno na pola puta. Dve godine dovoljan su vremenski okvir za analizu učinjenog i izradu projekcije za drugu polovinu mandata, kako bi se, prema rečima predsednika Opštine Srbobran Radivoja Debeljačkog, sve ono sa čim se izašlo pred građane, i realizovalo, u cilju boljeg života svih Srbobranaca, Turijaca i Nadaljčana. Sledi intervju sa predsednikom Opštine Srbobran Radivojem Debeljačkim, objavljen u Srbobranskom informatoru za mesec avgust, koji je od danas dostupan građanima.

„Veoma sam zadovoljan svime što smo započeli i kako to odmiče. Ono što smo obećavali ili smo ispunili do kraja ili se trenutno realizuje. Nismo se uplašili izazova koji su aktuelni možda i više decenija i želimo da ih trajno rešimo, to je cilj ovog mandata. Nemamo fabrike vode u svim mestima, Dom kulture nam je zatvoren više od 10 godina, hotel Elan nije rešavan više od dve decenije, Krivaja nam je problem svakog leta – sve ovo sada rešavamo. Uhvatili smo se u koštac sa svim tim temama, tu mislim i na prečistač otpadnih voda i kanalizaciju u Srbobranu, za koje smo svu dokumentaciju predali Ministarstvu zaštite životne sredine i čekamo odgovor i podršku za izvođenje ovog projekta. Uradili smo sve što je do nas, obezbedili dokumentaciju i dozvole i nadam se da ćemo se naći na spisku izgradnje 200 prečistača koje Republika Srbija ima nameru da finansira”.

Do kog stepena se stiglo pojedinačno u kapitalnim projektima?

Radivoj Debeljački: „Naš fokus tokom celog mandata su kapitalni projekti i nijedan od njih od kako je pokrenut nije zaustavljen. Bez prepreka i zastoja spajamo Veliki bački kanal i Krivaju u projektu vrednom više miliona evra. Vod je stigao do puta Srbobran – Vrbas i verujem da ćemo do kraja godine spojiti sistem, a zatim sa početkom nove 2023. krenuti u probni rad. Takođe, rekonstrukcija Doma kulture teče po planu, pripremamo tendersku dokumentaciju za drugu fazu radova, za koju smo od Pokrajinske vlade dobili skoro 70 miliona dinara, čime će radovi biti okončani a objekat predat na upotrebu“.

Koliko se uradilo na uređenju saobraćajnica?

Radivoj Debeljački: „Završili smo sve planirane rekonstrukcije ulica u Nadalju i Turiji. Na 28 lokacija u našoj režiji, i još jednoj lokaciji u režiji Republike Srbije, dobili smo nove puteve, nove asfaltirane ulice. Radovi su izvedeni brzo i efikasno, građani su zadovoljni, što je najvažnije. Uz nas, Republika Srbija je u Turiji rekonstruisala državni put i sada imamo stvarno dobru situaciju u saobraćaju. Samo u Turiji i Nadalju smo u ove radove uložili više od 200 miliona dinara, a sledi sanacija i rekonstrukcija ulica u Srbobranu vredna 30 miliona dinara. Rešavaćemo najkritičnije tačke, udarne rupe, ali je plan i da se u dve ili tri ulice postavi novi asfalt u punoj dužini“.

Vodosnabdevanje je polje u koje se kontinuirano ulaže, šta se radi u ovom trenutku?

Radivoj Debeljački: „Raduje nas odmakla faza u izgradnji fabrike vode u Turiji. Nadam se da će u naredna tri meseca radovi biti završeni i postrojenje pušteno u probni rad. Neke prepreke smo rešavali u hodu i nismo dozvolili da radovi stanu. Želja nam je sada da pronađeno novac za nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže u drugoj polovini sela, jer je u prvoj sve urađeno. Istovremeno, za Srbobran smo od Pokrajinske vlade dobili 40 miliona dinara za rekonstrukciju vodovoda u ulicama Jovana Popovića, Žarka Zrenjanina, Petra Drapšina, Karađorđevoj, Nikole Tesle i Miloša Crnjanskog. Dodatna sredstva za kompletnu investiciju u visini od 30 miliona dinara obezbediće opština Srbobran. Pripremamo tendersku dokumentaciju i nadam se da ćemo ući u posao do kraja godine, a početkom 2023. sve završiti“.

Ima li lokalna samouprava sredstava za uređenje trotoara?

Radivoj Debeljački: „U toku su i radovi na rekonstrukciji pešačkih staza, posebno na Rekavici, od početka ulice Filipa Višnjića do početka ulice Srbobranski šanac. Ta staza se pruža kraj novog igrališta i radimo je zbog sugestija građana koji su nam se obraćali i ukazivali na njen značaj i veliku frekventnost. Takođe, uređen je trotoar u veoma važnoj Prizrenskoj ulici prema Gradskom groblju, trotoari ispred vrtića i škola, jer smo se bazirali na pravce koji vode ka javnim ustanovama i površinama. Posao se finansira iz lokalnog budžeta sa ukupno 10 miliona dinara i biće nastavljen i naredne godine“.

Hotel „Elan“ konačno je pronašao titulara. Šta Srbobranci mogu očekivati u ovom projektu?

Radivoj Debeljački: „Privatni investitor ima velike planove, da uredi sam hotel, da oko njega gradi otvorene i zatvorene bazene. Za sve ove projekte pružamo im podršku, pripremamo raznu dokumentaciju za dobijenje dozvole za bušenje termalnog izvora, za otkup parcela iza hotela. Molim građane da razumeju i budu strpljivi; radi se o postupku koji traje, trebaće vremena za svu dokumentaciju, a plan je da sledeća godina bude godina početka radova. Hotel je stajao ovakav kakav jeste više od 20 godina, a naša garancija je ugovor koji kaže da projekat treba da se realizuje u naredne tri godine, plus godinu dana eventualnog produženja ako radovi dobro odmaknu”.

Velikih ulaganja nema bez razvoja privrede. Postoji li interesovanje investitora za industrijske zone u Srbobranu?

Radivoj Debeljački: „Veoma nam je važno da imamo privredne aktivnosti. Naša je uloga da obezbedimo uslove za investiranje i puno toga je urađeno u industrijskoj zoni prema Turiji. Uradili smo put do 10 hektara slobodnih parcela i imamo interesovanje privrednika i najave za investiranje. Nekoliko je parcela i prodato u zoni prema Novom Sadu. Primer može biti kompanija ‘Alutek’ koja radi sve bolje i razvija se, a postaje najave da će se u toj zoni, koja jeste u privatnom vlasništvu, uskoro se pojaviti još jedan ulagač. Lokalna samouprava je kao podršku investitorima obezbedila basplatan prevoz za radnike, što jeste jedna vrsta podrške”.

UREĐENO SEDAM IGRALIŠTA I SPORTSKIH TERENA

„U prethodne dve godine rekonstruisali smo i izgradili sedam igrališta za decu i sportskih terena – u Nadalju su urađeni novi teren u školi i novi teren za basket, urađeno je igralište i košarkaški teren na Rekavici, košarkaški teren između Osnovne škole i Gimnazije, basket teren na igralištu UG ‘Naša priča’, zatim novo igralište u naselju Unčić… To je bitan pomak u prethode dve godine i nadam se da ćemo i u preostale dve biti barem na ovom nivou”.

I EKOLOGIJU SMO STAVILI U PRVI PLAN

„I Srbobran razmišlja o ekološkoj agendi. Serija manjih i većih projekata direktno utiče na životnu sredinu – Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 2,4 miliona dinara za pošumljavanje i ozelenjavanje novih površina u opštini Srbobran, uz obavezu da iz lokalnog budžeta bude obezbeđeno dodatnih 1,3 miliona dinara. Pošumljena će biti pozicija sa koje je uklonjena divlja deponija, iza nekadašnje klanice u Srbobranu. Uz pošumljavanje i spajanje VBK i Krivaje, koji su značajni na polju zaštite životne sredine, važno je i da smo zamenili kotlove u školama u Turiji i Nadalju. Zaustavili smo i zagađivanje vodotokova – ‘Reahem’ je zapečatio svoj ispust za otpadne vode u VBK i sve ih preusmerio na prečistač“.

OBRAZOVANjE, SOCIJALNA DAVANjA, ZDRAVSTVO, KULTURA, SPORT NE TRPE ZBOG INVESTICIJA

„Više od 33 miliona dinara, što je rekordan iznos, usmerili smo u socijalnu zaštitu, u predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje uložili smo, takođe rekordno, više od 160 miliona dinara. Nije ostao ni jedan jedini vrtić da nismo uložili novac u stvaranje boljih uslova za boravak dece, posebno u vrtić na Unčiću. U kulturu, informisanje i rad Narodne biblioteke uloženo je još 48 miliona. Inače, Narodnu biblioteku očekuje velika rekonstrukcija. Zdravstvo se stalno unapređuje, Dom zdravlja je nabavio novu opremu i nove medicinske aparate, a posebno je važno da smo uspeli deblokirati rad Apoteke reprogramom starih dugova, koje sada redovno izmirujemo. Za građane je neizmerno važno da smo spasili Apoteku. Uz sve ovo, više od 30 miliona dinara uloženo je u razvoj sporta, a podršku su dobili i budžeti mesnih zajednica“.

SARADNjA SA MATICOM SRPSKOM JE NAŠA PRIVILEGIJA

„Opština Srbobran i Matica srpska potpisale su protokol o unapređenju kvaliteta književnog, obrazovnog i umetničkog rada i zajedničke realizacije aktivnosti od posebnog značaja za obe strane, posebno na istraživanju života i dela porodice Dunđerski. Priču o Lenki i porodici Dunđerski staviće u prvi plan kada govorimo o afirmaciji kulturnog identiteta grada. Takođe, počeli smo da vodimo računa o važnim istorijskim trenucima u našem mesti, ali i celoj državi. Sećamo se i odajemo počast stradalim u I i II ratu, u zločinačkoj ‘Oluji’, u NATO agresiji, sve ono što se vratilo u fokus naroda od 2012. godine”.

MANIFESTACIJE SU OGLEDALO SRBOBRANA

„Imamo razloga da se ponosimo manifestacijama koje organizujemo – Kobasicijada, Petrovdanske svečanosti, Kulturno leto, Srbobranska brazda, Lenkin prsten; sve više ljudi posećuje Srbobran, Turiju i Nadalj zbog ovih događaja i programa koje organizujemo. Sve to liči kao da je u gradovima koji su znatno veći i bogatiji od našeg. Nivo organizacije i programa se stalno unapređuje jer želimo da našim građanima i svim gostima priuštimo dobar provod i prijatan boravak kod nas”.

ŠTA SLEDI?

„Posla će biti i u narednom periodu. Sve što se radi mora biti završeno, a posebno nas očekuju radovi na atarskim putevima. Krećemo sa najdužom deonicom koja spaja Bečejski i Subotički put, dugom oko 15 kilometara. Takođe, sledi nam rekonstrukcija zgrade Opštinske uprave Srbobran, koja je kuća svih građana. Uradićemo fasadu, stolariju, zaštiti od vlage, jer imamo obavezu da kao potomci sačuvamo ono što su pre više od jednog veka gradili svi Srbobranci, naši preci. Tako čuvamo sećanje na njih i na slavnu prošlost Srbobrana. Uređenje čeka i neke druge zgrade u vlasništvu lokalne samouprave. Na fudbalskom stadionu počinjemo izgradnju montažnih tribina koje ćemo i dalje proširivati“.

Izvor: Srbobranski informator
Facebook Komentari