Pomoć Crvenog krsta za sve osnovne škole

17. decembar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Tokom četvrtka i petka, 16. i 17. decembra, srbobranska organizacija Crvenog krstra obišla je sve četiri osnovne škole u opštini i podelila vredne pakete pomoći za učenuike koji dolaze iz ekonomski  najugroženijih porodica.

Pomoć je stigla iz Crvenog krsta Srbije, donirale su je robne marke “Safran” i “LC Waikiki”, a reč je o obući i odeći za decu. Škole su imale zadatak da dostave spisak dece kojoj su paketi namenjeni, za njih 36 je spakovana roba i potom dostavljena školama, odnosno predata u ruke direktoricama istih. Kako je obezbeđena količina odevnih predmeta bila ograničena nije svako dete moglo da se obuje i obuče, ali je zato svako dobilo po nešto.

“Želja nam je bila da svako od te dece dobije neki komad obuće ili odeće, da imaju nešto novo i lepo da ponesu kao poklon od Crvenog krsta. Znamo da je roditeljima nekada teško da obezbede svojim školarcima sve što im je potrebno, ne samo kako bi bila toplo odenuta tokom zime, već i da se ne razlikuju od drugih vršnjaka. Drago mi je ako smo na ovaj način bar malo pomogli da se to stanje popravi. Podelili smo patike, cipele, jakne, džempere i druge lepe odevne predmete za koje se nadam da su obradovali decu”, rekao nam je sekretar Crvenog krsta, Goran Radovanović.

On dodaje, da se namerno ne objavljuju imena dece koja su dobila pomoć, čak nisu ni fotografisana, sa namerom da se sačuva nihova privatnost. Jedan manji deo gorderobe će biti ostavljen školama, kako bi u slučaju da se pojavi potreba, još nekom detetu moglo da se pomogne. Radovanović kaže da se sa ovom akcijom ne stavlja tačka na pomoć za decu iz ekonomski ugroženih porodica, očekuje se uskoro još jedna donacija, kojom će se dodatno pomoći.

Akcija koju je Crveni krst počeo da realizuje prethodne nedelje, a reč je o pokaznim vežbama Prve pomoći za osmake, nastavljena je da se realizuje i u ovoj radnoj nedelji. Posle Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, ista predavanja održana su i u OŠ “Vuk Karadžić”.

“Naš sertifikovani predavač Prve pomoći, Nataša Kajić, održala je još jednu pokaznu vežbu i predavanje, i mogu reći da je bilo vrlo uspešno, kako na naše, tako i na zadovoljstvo učenika i nastavnika. Deca pokazuju veliku zainteresovanost za ovu temu i sa puno elana učestvuju u vežbama. Na ovaj način stiču vredno znajnje koje može biti potrebno svakog trenutka. Nikad ne znamo kada će se neka nesrećna desiti, zato je dobro da što više naših građana ima upotrebljivo znanje iz Prve pomoći. Pravovremena reakcija na isprevan način može nekome spasiti život”, naglašava sekretar Radovanović i kaže da će isto znanje biti preneseno i na osmake u školama “Žarko Zrenjanin Uča” u Nadalji i “Petar Drapšin” u Turiji, već početkom drugog polugodišta.

Sekretar je pozvao sve pravne subjekte sa teritoriji opštine Srbobran, koji žele svojim radnicima da organizuju obuku iz Prve pomoći, da se jave ma broj telefona: 063 7656 031, kako bi se dogovorili oko termina. Crveni krst je matična organizacija u državi Srbiji za Prvu pomoć, kao takva ima mogućnosti i znanja da sprovede sertifikovane obuke zaposlenih, zbog čega je i najbolji izbor.

Ovom prilikom upućen je poziv deci iz Turije i Nadalja, da se priključe Crvenom krstu kao volonteri. Dosta dece iz Srbobrana već su deo organizacije, stiču vredna znanja, nesebično pomažu onim građanima kojima je podrška potrebna, druže se i bivaju prepoznati kao vredni članovi lokalne zajednice i društva uopšte. Ovakav vid volonterizma izvlači ono najbolje iz osobe, i zato vredi bar razmisliti o tome da se obuče crveni prsluk sa amblemom krsta humanosti.

Na posletku da pomenemo i nedavno okončanu akciju koju je Crveni krst sproveo sa kompanijom “Lidl”, koja se pokazala kao vrlo uspešna. Zahvaljujući angažovanosti naših volontera, u prodajnom objektu u Temerinskoj ulici u Novom Sadu,  bezbeđena je određena količina proizvoda široke potrošnje za socijalno ugrožene porodice opštine Srbobran. U organizaciji CK kažu da će se dodatno angažovati u traženju donatora, kako bi se obezbedila još veća količina paketa pomoći, u želji da se umanji uticaj siromaštva u lokalnoj zajednici. Ovde se opet prvenstveno misli na decu, jer ona nizašta nisu kriva i neke osnovne stvari ne smeju im biti uskraćene.

Facebook Komentari