Srbobran se od Balaševića oprostio njegovom poezijom

06. april 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Gotovo je sigurno da je Srbobran imao posebno mesto u srcu Đorđa Balaševića, sigurno je i da je on živeo u srcu mnogih Srbobranaca, a apsolutno je sigurno da je on tamo i sad. Zato je i oproštaj od njega u Sentomašu morao biti posebno organizovan.

Dom kulture preuzeo je na sebe tu obavezu da organizuje prigodan program i izbor je pao na veče poezije mornara iz Panonske nizije. Nekolicina poštovalaca Đoletovog lika i dela govorila je njegove stihove, svirala njegovu muziku, pevala i plesala na bini sale Malog pozorišta prošle srede. Broj onih koji su mogli da prisustvuju scenskom prikazu poezije, pod nazivom “Dodir svile”, bio je ograničen, zbog čega snimak ove posebne večeri delimo sa vama:

Nikako nije pretenciozno reći da je Srbobran imao posebno mesto u životu momka iz ulice Jovana Cvijića, pominjao ga je u svojim pesmama, često ga posećivao, pogotovo u mladosti, a neke su pesme i napisane u Sentomašu. Iako ga mnogi svojataju bez nekog realnog povoda, mi Srbobranci ipak imamo razloga da kažemo kako je Đole i naš.

Facebook Komentari