Novogodišnji intervju s predsednikom opštine

01. januar 2021.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Najteža godina u ovom veku, bar za sad, svi ćemo se složiti bila je prethodna, godina koja je obeležena epidemijom, padom ekonomije i stagnacijom društvenog života. Ipak takvo stanje je u opštini Srbobran probudilo humanitarni aktivizam koji je empatijom zbližio ljude. Mnogi projekti koji su najavljivani pre godinu dana nisu realizovani zbog sveukupme situacije, a postavlja se pitanje kad će moći da budu sprovedeni u delo.

O svemu ovome razgovarali smo sa predsednikom opštine Srbobran, Radivojem Debeljačkim, poslednjeg dana 2020. godine. I on se slaže da će godina na izmaku ostati upamćena po borbi protiv pandemije COVID 19.

“Iza nas je godina koja je bila puna izazova, vreme koje je zahtevalo potpuno drugačiji odnos prema svakodnevnim zadacima, rad u vanrednim okolnostima i izmenu liste prioriteta, jer smo zbog pandemije COVID 19 morali da usmeravamo sredstva u zdravstvenu i socijalnu zaštitu ugroženih građana. Morali smo, pre svega, razmišljati o bezbednosti naših građana, posebno onih najstarijih koji su podneli najveći teret ove epidemiološke situacije, ali se nadam da ćemo u budućnosti, uz nastavak svih ovih aktivnosti, moći da se vratimo i drugim projektima i realizaciji razvojnih planova, koje smo započeli još u prethodnom mandatu. Cilj je što više investirati u Srbobran, Turiju i Nadalj, kako bi se uslovi života stalno unapređivali”, rekao je Debeljački u uvodu razgovora.

Koje projekte za narednu godinu izdvajate kao najvažnije?

“Ne smemo dozvoliti da pandemija zaustaviti razvojne projekte i programe. Već u prethodnim godinama stavili smo fokus na modernizaciju i obnavljanje sistema vodosnabdevanja, i u 2021. godini nastavljamo u tom smeru. Nakon završetka poslova u Nadalju, koji ima nov vodovodni sistem i fabriku vode, cilj je fabriku vode izgraditi i u Turiji, gde smo uspeli da postavimo novi povezni cevovod od izvorišta do mesta gde će se ona graditi. Kroz naftnu rentu koju ostvarujemo, budžetirali smo sredstva za realizaciju tog projekta i očekujemo da u njemu imamo i podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. U istom pravcu razmišljamo i kad je u pitanju Srbobran, povukli smo prve neophodne korake da bi došli do mogućnosti da rekonstruišemo vodovodnu mrežu i gradimo fabriku vode u gradu. Ovo je jedan od najvećih poduhvata kojim ćemo se baviti u ovom mandatu i tražićemo dodatne izvore finansiranja, a namera nam je da konkurišemo za podršku kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Za 2021. godinu u budžetu je planirana i pozicija za bušenje i opremanje novih bunara na izvorištima, jer želimo da imamo nesmetano i kvalitetno vodosnabdevanje. Mislim da smo na ovom polju u punom zamahu i ne sumnjam da ćemo ovaj deo infrastrukture dodatno unaprediti.

Punu pažnju usmerićemo i u početak praktične realizacije projekta spajanja Velikog bačkog kanala i Krivaje. Eksproprijacija zemljišta je pri kraju i možemo očekivati da u narednih godina dana započne prva faza tog projekta. Spajanje bi nam donelo trajno rešenje za čest letnji nedostatak vode u Krivaji, a jednako nam je važno da ostvarujemo mogućnost da navodnjavamo nove poljoprivredne površine. Partner na ovom projektu nam je JVP ‘Vode Vojvodine’, koje će nam pružati stručni i svaku drugu podršku. Opština Srbobran planirala je svoj deo sredstava za projekat u budžetu za 2021. godinu.

Dodatnu energiju uložićemo u zaštitu životne sredine. Sa partnerima iz javnog i civilnog sektora nastavićemo sa akcijama pošumljavanja i uređenja zelenih površina. Nećemo odustati od borbe sa svim potencijalnim zagađivačima vodotokova i celokupne životne sredine.

Uslovno rečeno manji projekti, ali veoma važni za građane, su i uređenje trotoara, javnih površina i urbanog mobilijara na mestima na kojim se građani okupljaju, parking prostora i drugih površina, zatim uređenje atarskih puteva, i svi oni imaju svoje mesto u konkretnim planovima za 2021. godinu. Želim da napomenem da ne odustajemo od važnih projekata rekonstrukcije Zadružnog doma i Trga slobode, s tim da će ovi projekti biti usmereni na finansiranje sa viših nivoa vlasti. Kao prioritet ostaje i intenzivnije rešavanja problema otpadnih voda, njenog tretmana i kanalizacione mreže. Radi se o velikim projektima. Tragaćemo za partnerskom podrškom, pre svega mislim u Upravi za kapitalna ulaganja ili nekom od pokrajinskih i republičkih sekretarijata i ministarstava”.

Za realizaciju ovih projekata važan je i privredni razvoj. Može li se na ovom polju očekivati napredak i ima li primera za tu vrstu optimizma?

“Za nas je veoma važno, možda i najvažnije, da se privredna klima u opštini Srbobran menja na bolje, i to je nesumnjivo. Dobra je vest da ćemo u 2021. godini imati nove investicije i otvaranje novih radnih mesta. Raduje činjenica da će u funkciji ponovo biti staklenici, koje je kupila japanska kompanija ’Aquaseed’, razvija se i projekat kompanije ’Alutech’ koja je već počela da proizvodi i zapošljava naše sugrađane, pa se nadam da će se njihovim primerom voditi i drugi poslovni ljudi. Lokalna samouprava će svima biti partner, ubrzavamo sve administrativne procedure jer želimo da svima obezbedimo lako poslovanje u našoj opštini. Jeste da za nama ostaje teška godina za poslovanje, zbog pandemije, ali moj je utisak da se u Srbobranu intenzivirala i domaća mala privreda. Imamo veći nivo zaposlenosti, u čemu nam je pomogla i Vlada Srbije podrškom otvaranju novih fabrika u Novom Sadu i drugim okolnim gradovima, zatim sve je manje slobodnih poslovnih prostora u centru našeg grada, sve više oglasa u potrazi za radnicima, i to su dobre naznake da se ide u pravom smeru. I mi smo kao lokalna samouprava pronašli snage da finansijski pomognemo nove preduzetnike, pružali smo podršku i poljoprivrednicima kroz beskamatne kredite, i takva podrška neće izostati ni naredne godine. Postoji interesovanje i za nove investicije i nadam se da će privredna nastaviti da se razvija”.

Jedan od važnih zadataka lokalne samouprave je i podrška svim segmentima društvenog života. Koliko je snažan potencijal opštine Srbobran na ovom polju i mogu li se građani nadati da će razne ustanove, organizacije, usluge, društva, programi i sadržaji i dalje imati podršku svog grada?

“Opština Srbobran nastaviće sa podrškom i finansiranjem svih onih usluga i servisa na koje su građani već navikli; prvenstveno mislim na socijalnu zaštitu, oblast u kojoj smo već postigli nesumnjivo visok nivo. Nivo podrške neće se smanjivati, ni prema Centru za socijalni rad, ni prema Udruženju ‘Biser’, koje je, pošto je zvanično akreditovano za ono čime se bavi, slobodno mogu reći postalo deo našeg institucionalnog sistema.

Iako je osnivač svih domova zdravlja od ove godine AP Vojvodina, opština Srbobran nastaviće i sa podrškom primarnoj zdravstvenoj zaštiti i našem Domu zdravlja ‘Dr Đorđe Bastić’. Nivo usluga u ovoj ustanovi mora ostati isti, jer želimo da našim građanima omogućimo dobre uslove za lečenje u svom gradu i da ne moraju da za svaki ozbiljniji pregled ili analizu odlaze u regionalne centre. Naš Dom zdravlja je bio među najboljim u Srbiji i ta ocena mora se očuvati. Pažnja će biti usmerena i u obrazovanje, predškolsko i školsko, moramo nastaviti sa stvaranjem boljih uslova za školovanje, posebno u srednjoj školi, jer je cilj sačuvati ovu ustanovu i unaprediti njenu ponudu. Moramo imati dobru ponudu za naše svršene osnovce, kako ne bi odmah odlazili u veće centre. Stipendije za studente biće nastavljene i u 2021. godini.

Prioritet u pružanju podrške sportu biće rad sa decom i mlađim kategorijama, i to će biti najvažniji uslov podrške lokalne samouprave. Takođe, podrška će biti obezbeđena za one projekte koji su se već potvrdili kao uspešni, kao što su razni turniri i manifestacije. U dobrom smeru idemo i kada se govori o kulturi, i pored svih ograničenja, ali uspeli smo da očuvamo sve programe, uskladimo ih sa važećim merama i sada čekamo kraj borbe protiv COVID 19 nastavimo na još bolji način. Na polju kulture dobili smo podršku i Matice srpske i Sporazum o saradnji koji smo sklopili sa ovom institucijom, doneće nam mogućnost da na umetnički i naučni način, temeljno i precizno, celokupnoj javnosti pružimo priču o svemu onom što je u Srbobranu, Vojvodini i Srbiji predstavljala i značila porodica Dunđerski”, objasnio je Radivoj Debeljački.

Facebook Komentari