Zabrana kretanja od petka u 17 do utorka u 5h

14. april 2020.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Predstojeći vikend, koji je ujedno i vreme obeležavanja najvećeg hrišćanskog praznika kod pravoslavaca, građani Srbije provešće u svojim domovima. Policijski čas počeće u petak 17. aprila od 17:00 časova i završiće se u utorak 21. aprila u 5:00 časova, odlučeno je na današnjoj sednici Vlade.

Zabrana kretanja uvedena je kao mera predostrožnosti kako ne bi došlo do povećanog širenja koronavirusa među stanovništvom tokom Uskrsa, praznika koji pod obavezno izaziva masovnije kretanje ljudi i okupljanja radi proslave istog. Policijski čas produžen je sa 60 na ukupno 84 sata, odnosno i na ponedeljak drugi dan Vaskrsa.

Vlada je morala da odbije predlog Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se dozvoli bogosluženje i dolazak vernika u crkvene hramove u nedelju. Stav epidemiologa i lekara Kriznog štaba je  da  zabranu kretanja ne treba nipošto ukidati, “Kompromisa ne sme biti”.

Deci sa autizmom i njihovim roditeljima biće omogućen izlazak napolje svakog dana, u vremenu kada im odgovara nevezano za policijski čas, što je liberalniji pristup u odnosu na onaj koji je najavljen ranije, od 18:00 do 20:00 časova, rekla je danas dr Darija Kisić Tepavčević. Kako objašnjava zamenica direktora Instituta “Batut” reč o stručno opravdanom zahtevu.

 

Facebook Komentari