Sećanje na slavne dane od pre 80 godina

19. oktobar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Proslava Dana opštine i svečano obeležavanje 80 godina od oslobođenja Srbobrana u Drugom svetskom ratu, danas je započeto na Trgu slobode, gde je uz zvuke himne “Bože pravde” položeno cveće pred Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora.

Noseći vence, žrtvama su se poklonili predstavnici Opštine Srbobran, kao i članovi brojnih lokalnih organizacija: SUBNOR Srbobran, Udruženje ratnih vojnih invalida Srbobran, Udruženje boraca 1991-1999. “Hrabri borci” Srbobran, Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera.

Po završenoj ceremoniji, sa nekoliko reči, skupu na Trgu slobode se obratio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački. “Vođeni antifašističkom borbom, pre tačno 80 godina Srbobran je oslobođen od strane partizanskih jedinica Drugog šajkaškog odreda i 31. gardijskog korpusa Crvene armije. Pružajući otpor okupatoru, naši slavni preci borili su se, ne samo na pravo da budu slobodni, već za pravo na dostojan život, mir i prosperitet koji je željno iščekivan nakon nekoliko godina fašističkog terora.

Sećajući se na te slavne dane iz 1944. godine, sa Trga slobode u Srbobranu odajemo pijetet svim žrtvama koje su podnete za sve nas, danas kada u miru stvaramo i čuvamo naše mesto. Poučeni istorijskim iskustvima, identitet našeg naroda se gradio i danas je prepoznatljiv po toleranciji i razumevanju svih naroda koji žive na ovim prostorima. Naši preci mogu biti ponosni na tu činjenicu, jer time dokazujemo da njihova borba nije bila uzaludna.

Dragi moji sugrađani, poruka koju svi zajedno šaljemo sa ovog mesta ima veoma važnu i blagodarnu ulogu, a to je razumevanje različitosti, prihvatanje drugačijeg mišljenja, ali i čuvanje ideala pravih vrednosti koje su najsjajnije istaknute upravo borbom za oslobođenje. Negovanjem kulture sećanja prenosimo na generacije koje dolaze istorijske činjenice i čuvamo od zaborava ljude koji su bili spremni da i životima odbrane svoju otadžbinu. Najmanje što možemo je da ne dozvolimo bilo kakvo prekrajanje, menjanje i relativiziranje svih događaja i učesnika borbe koja je donela slobodu našem narodu. Nismo i nećemo dozvoliti nikada da se žar borbe za bolje sutra, ugasi.

Zbog svega toga, i nakon osam decenija, naša je obaveza da prenosimo te stvorene iskre hrabrog i nepokolebljivog duha i da ih ugradimo u svaki kamen i kutak našeg mesta, ali i u svako srce naših sugrađana. Dragi moji Srbobranci, čestitam vam Dan opštine i Dan osobođenja, sa željom da zajednički nastavimo borbu da naš slavni Srbobran korača ka daljem razvoju, čuvajući sećanje na svoju značajnu istorijsku prošlost i dane koje nas i danas čine ponosnim. Živeo Srbobran! Živela Srbija!”, poručio je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

U ime organizatora današnjih dešavanja, voditeljka programa – Andreja Popović, pozvala je prisutne građane da u 19.00 časova dođu u Skupštinsku salu opštine Srbobran, gde će biti održana svečana sednica povodom Dana opštine, na kojoj će između ostalog, biti dodeljena priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama.

Tokom prepodneva, venci su položeni i na spomenike gardijskom redovu Crvene armije – Borisu Mihajloviču Korotkovu, na pravoslavnom groblju i kod sportske hale.

Facebook Komentari