Solarna elektrana za školu je poklon NIS-a

Solarna elektrana za školu je poklon NIS-a

18. oktobar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Privreda, Škola

Na ovogodišnjem konkursu programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, kompanija NIS izabrala je 40 projekata ustanova od javnog značaja koje su dobile mogućnost da se izgradi solarna elektrana na objektima, i tako se doprinese korišćenju potencijala energije Sunca u proizvodnji zelene energije.

Projekti izabrani na ovogodišnjem konkursu biće realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kikindi, Pančevu, Zrenjaninu, Požarevcu, Kanjiži, Srbobranu, Novom Bečeju, Žitištu i Velikom Gradištu, partnerskim lokalnim zajednicama Kompanije u kojima živi oko 2,8 miliona građana Srbije.

Projekat koji se realizuje u Srbobranu vrednosti je 8 miliona dinara, i biće realizovan na dve lokacije. Prva predviđa da se izgradi solarna elektrana na objektu Osnovne škole „Vuk Karadžić“, snage invertora 50kW, i vrednosti 4.020.000 dinara. Kao razloge zbog kojih je izabrana baš ova obrazovna ustanova, NIS navodi da je jedina škola je na teritoriji opštine Srbobran koja se pored obrazovanja učenika u redovnoj nastavi, bavi i obrazovanjem učenika sa poteškoćama u razvoju. Takođe, škola posebnu pažnju poklanja temama i aktivnostima usmerenim na zaštitu životne sredine i učesnik je projekta „Za čistije i zelenije škole“. Za školu koju pohađa 437 učenika, i koja ima površinu objekta od 4.252 kvadratna metra, solarna elektrana će biti od velike koristi.

Drugi deo projekta je vrednosti 3.980.000 dinara, takođe solarna elektrana pomenute snage, biće instalirana na hali Centra za fizičku kulturu, rekreaciju i turizam u Srbobranu.

Konkursom “Zajednici zajedno 2023” takođe su uložena sredstva u OŠ “Vuk Karadžić”, za projekat sanacije krova na objektu – posao koji se trenutno realizuje, što je odlična priprema za realizaciju projekta odobrenog u 2024. godini.

NIS ulaže 144,5 miliona dinara u projekte zelene energije u lokalnim zajednicama – solarna elektrana

Ovogodišnji ciklus sprovodi se pod sloganom „Zajedno za zelenu energiju“, a u realizaciju izabranih projekata u 13 gradova i opština obuhvaćenih Programom, Kompanija ulaže 144,5 miliona dinara. U želji da pruži podstrek u korišćenju obnovljivih izvora energije i proizvodnji zelene energije, kao i racionalizaciji potrošnje energije i stvaranja ekološki odgovornog ambijenta, NIS je prva kompanija u našoj zemlji koja je raspisala konkurs namenjen projektima izgradnje solarnih elektrana na objektima ustanova koje posluju u različitim oblastima od suštinske važnosti za društvo. Institucionalni partneri kompanije NIS u ovogodišnjem programskom ciklusu su Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Program „Zajednici zajedno“ od 2009. godine kontinuirano podržava razvoj lokalnih zajednica i ulaže u unapređenje kvaliteta života građana u ključnim oblastima: nauke i obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, kulture i sporta, sa posebnim fokusom na mlade, što je u skladu sa sloganom kompanije – „Budućnost na delu“. Do sada je u okviru ovog Programa realizovano 1.136 različitih projekata, u koje je uloženo više od 1,7 milijardi dinara. Između ostalog, unapređen je rad više od 180 obrazovnih ustanova, više od 40 ustanova kulture, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja, uređeno preko 140 dečjih igrališta, parkova, sportskih terena i objekata.

Facebook Komentari