Deca i mladi duhom na biciklima do Beljanske bare

Deca i mladi duhom na biciklima do Beljanske bare

21. septembar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Društvo, Lokalna samouprava, Zdravlje

Šestog dana “Evropske nedelje mobilnosti” vožena je biciklistička tura od Trga republike u Srbobranu do izletišta kraj Beljanske bare u Turiji. Učešće su uzeli mnogobrojni građani, ali pre svih deca i mladi zbog kojih se ovakva dešavanja i priređuju.

Zajedničku vožnju bicikala je još jednom organizovalo Društvo za borbu protiv šećerne bolesti iz Srbobrana, “Plavi krug”, čiji je najprepoznatljiviji predstavnik, dr Ilija Gazepov, i poveo družinu u vožnju.

“Osnovni razlog postojanja ‘Plavog kruga’ je edukacija stanovništva o zdravim stilovima života. Tokom cele godine održavamo brojne akcije koje su u vezi sa tim zadatkom, a ovo je jedna od najlepših, najnasmejanijih i najempatičnijih akcija koje realizujemo. Fizička aktivnost je jedna od najvažnijih funkcija za svakog čoveka, ona je osnov za izgradnju dobrog zdravlja i dugog kvalitetnog života. Prezadovoljan sam s današnjom akcijom, samo je šteta što je nemamo češće.

‘Plavi krug’ je zahvalan lokalnoj samoupravi opštine Srbobran, Policijskoj stanici, svim školama, JKP ‘Vode Vojvodine’ i Crvenom krstu na podršci za realizaciju cele akcije. Ovde u Parku prirode ‘Beljanska bara’, potrudili smo se da bude više različitih aktivnoisti: vožnja čamcima, kontrola šećera u krvi i krvnog pritiska, pokazna vežba Crvenog krsta za imobilizaciju ruke prilikom padova, kakvi se dešavaju tokom vožnje bicikala i dr. Svi učesnici današnje vožnje su dobili po jabuku i flašicu vode, a obezbedili smo i veliki broj majica sa motivima današnje akcije u boji ‘Plavog kruga’ naravno”, rekao je dr Ilija Gazepov, koji je istakao da su posebni gosti bili korisnici usluga Udruženja za pomoć MNRO “Biser”. Takođe, zahvalio se lokalnim medijima koji su najavili dešavanje i isto ispratili od početka do kraja.

Deca i mladi duhom na biciklima do Beljanske bare

U vožnji i druženju uz Beljansku baru je učestvovao predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, tako podržavši akciju i lično, jer kako kaže, iskreno veruje da je ovakav vid edukacije dece, kroz zanimljive manifestacije, vrlo produktivan. “Izuzetno mi je drago da je Srbobran i ove godine deo ‘Evropske nedelje mobilnosti’, mogu reći da se već tradicionalno uključujemo u različite programe koji se tiču promocije zdravog načina života. Jedna naša ideja je tako i zaživela, a to je ova vožnja biciklima od Srbobrana do Beljanske bare. Tako promovišemo biciklizam kao vid prevoza i zdrav način življenja, ali i ovaj prelepi rezervat prirode koji imamo u našoj opštini.

Drago mi je da vidim da su deca i mladi u ovolikom broju učestvovali, znači da je akcija veoma uspešna, odnosno da smo uspeli u onome što smo zamislili, a to je da ih podstičemo da izlaze u prirodu, da se druže bez telefona i društvenih mreža i da usvoje sve ono što život čini lepšim”, kazao je Debeljački, ali i dodao da bi trebalo ulagati više u promociju i uređenje prostora oko Beljanske bare, jer ovo prirodno dobro poseduje veliki potencijal za razvoj turizma na lakolu, smer razvoja privrede u kom se želi ići u budućnosti.

Facebook Komentari