Laslo Bergel dobio pehar za najbolju rakiju

15. septembar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zabava

U petak, 13. septembra 2024. godine, u dvorištu katoličke crkve u Srbobranu, završena je treća manifestacija pod nazivom Rakijada „Srce Bačke“, ceremonijom dodele medalja i zahvalnica.

Takmičenje je ove godine imalo 157 uzoraka rakije za ocenjivanje, a pored domaćih proizvođača iz različitih krajeva Srbije, među učesnicima su bili i proizvođači iz Mađarske, Severne Makedonije i Slovenije. Uzorci su stizali iz mesta poput Žednika, Sombora, Bajmoka, Budisave, Niša, Bačke Topole, Zemuna, Vrbasa, Kule, Feketića, Temerina i drugih.

Koordinator takmičenja, Čila Balaž, izjavila je nakon odluke žirija o pobednicima da su pored tradicionalnih rakija od dunje, kruške, jabuke, višnje, kajsije i šljive, prijavljeni i uzorci specifičnih rakija poput onih od smokve, kupine, bundeve, kao i nekoliko likera. Žiri je na kraju dodelio 24 bronzane, 52 srebrne i 62 zlatne medalje. Posebno se izdvojio Srbobran sa 41 uzorkom, od kojih su 18 proizvođača osvojila zlatna odličija. Svi učesnici su dobili zahvalnice za svoje uzorke.

Prelazni pehar, koji je protekle dve godine bio u vlasništvu Kiš Roberta, za najbolju rakiju od kruške, ove godine je pripao Laslu Bergelu za rakiju od kajsije.

Čila Balaž je naglasila da je ovo takmičenje u Srbobranu organizovano po treći put, te da su uzorci bili razvrstani po kategorijama voća, dok je žiri primenjivao jednake kriterijume za sve učesnike. Šestočlani stručni žiri je bio pod nadzorom posmatrača iz Srbije i Severne Makedonije, čime je dodatno osigurana objektivnost ocenjivanja.

Facebook Komentari