CIGANSKE VATRE 2024 - tradicija Roma u Srbobranu

CIGANSKE VATRE 2024 – tradicija Roma u Srbobranu

01. septembar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Ciganske vatre 2024. godine održale su se po 25. put u srbobranskom naselju Jamure, jedinstvena manifestacija romskog naroda u Vojvodini koja okuplja kultrurno-umetnička društva iz cele pokrajine i širi snažnu energiju zajedništva i radosti.

Proplanak u centralnom mestu naselja, Gedanka, još jednom je bila mesto paljenja vatre kojom se po tradiciji otvara manifestacija. Na bini su se smenjivali muzičari i igrači u karakterističnim, bojom bogatim nošnjama, entuzijastično se trudeći da brojnoj publici pruže nastupe za pamćenje.

CIGANSKE VATRE 2024 - tradicija Roma u Srbobranu

Opština Srbobran je i ove godine pokrovitelj manifestacije, organizator je Dom kulture Srbobran, a sve u saradnji sa Pokrajinskom vladom i Nacionalnim savetom Roma. Predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, je tokom manifestacije rekao da mu je drago da Srbobran nastavlja tradiciju i da se Ciganske vatre 2024. održavaju na radost ljudi koji žive u Jamurama i okolini.

CIGANSKE VATRE 2024 - tradicija Roma u Srbobranu

“Ovo je zaista lepa manifestacija, nadam se da će dugo trajati i što je još važnije, da iz godine u godinu samo napreduje i okuplja sve veći broj ljudi. Posebno se zahvaljujem Pokrajinskoj vladi i Nacionalnom savetu Roma, jer su podržali manifestaciju i potrudili se zajedno sa nama da ona bude na ovom nivou. Takođe je važno da razgovaramo o pitanjima koja interesuju romsku populaciju, o svemu onome što u Srbobranu može biti bolje. Svi narodi ovde čine jedinstvenu zajednicu, delimo istu kulturu, tradiciju i zbog toga je veoma važno da razgovaramo, zajedno rešavamo probleme, i ne samo probleme, već da realizujemo ideje koje su zaista dobre i na korist svih nas”, rekao je Radivoj Debeljački tokom manifestacije Ciganske vatre 2024.

CIGANSKE VATRE 2024 - tradicija Roma u Srbobranu

Poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Jelena Jovanović, redovno posećuje Srbobran, neizostavna je gošća Ciganskih vatri i kaže da svaki put uživa u druženju sa Srbobrancima. “Veče je prelepo kao i manifestacija, 25. Ciganske vatre, ili ti Romane jaga u Srbobranu. Romskoj nacionalnoj zajednici je važno da neguje kulturu i tradiciju, tu romsku igru u kojoj publika i svi mi koji smo danas ovde uživamo, zajedno sa gostima koji su nam došli iz različitih mesta naše Vojvodine. Ono što će biti inicijativa Nacionalnog saveta Roma, je da se ova manifestacija uvede u kalendar turističkih dešavanja važnih za pripadnike nacionalnih manjina.

Ono što moram istaći, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje Opština Srbobran realizuje tokom godine, počevši od onih koja su nama najvažnija a tiču se obrazovanja, preko zdravstvenih akcija, zapošljavanja, očuvanja kulture kao danas i na Dan Roma, proslava koja je opet karakteriostična za Srbobran. Nastavićemo tu dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, da se očuva taj odličan odnos većinskog stanovništva i nacionalnih manjina, i kako bismo snažili naše Rome, a znate kako kažu, ako sami sebe ne poštujete, ne možete to očekivati ni od drugih”, poručila je Jelena Jovanović.

25. Ciganske vatre su kao i do sad zatvorena sa dva tradicinalna dešavanja, proglašenjem Kneza manifestacije, i izborom za Miss Romkinje. Ovom drugom se publika najviše radovala i zdušno navijala za kandidatkinje, kojih je ove godine bilo čak 17.

Facebook Komentari