Upozorenje na moguće nevreme sa gradom

17. jul 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za područje Srbije na grmljavinske nepogode od danas, 17.07.2024. godine, do nedelje, 21.07.2024. godine. Očekuje se veoma nestabilno vreme sa lokalnom pojavom grmljavine sa gradom, jakim i olujnim vetrom, kao i većom količinom padavina za kratko vreme (od ≥ 10 1/m2 u periodu do 3 časa), uz napomenu RHMZ-a da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, a da će hitna upozorenja izdavati 1 do 2 časa unapred.

S obzirom na prognozu koja predviđa grmljavinu sa gradom, jakim i olujnim vetrom, kao i količinom padavina za kratko vreme, radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

S obzirom na najavljeno, može se očekivati poteškoće u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave požara, problema u telekomunikacijama, moguće veće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini i u poljoprivredi, naročito u kombinaciji sajakim vetrom i intezivnim pljuskovima.

Facebook Komentari