Petrovdanski dani 2024: Omiljena manifestacija Srbobranaca

Petrovdanski dani 2024: Omiljena manifestacija Srbobranaca

15. jul 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava, Zabava

Nakon devet dana raznovrsnih programa, od 6. jula preko Ivanjdana u Nadalju, sve do koncerata u Srbobranu i kasačkih trka 14. jula, organizatori su zadovoljno priveli kraju najvažniju manifestaciju u godini, “Petrovdanski dani 2024”.

Petrovdanski dani 2024: Omiljena manifestacija Srbobranaca

Kulturna, duhovna, zabavna i sportska dešavanja obeležila su i ovogodišnju manifestaciju, a vrhunac programa desio se naravno 12. jula, na Petrovdan u Srbobranu, kad je koncert na Trgu republike održala Neda Ukraden. Veliki broj posetilaca iz komšijskih opština, ali i Novog Sada, boravio je tog dana u Srbobranu, šetali se ulicom Zmaja Jove, uživali u hrani, piću, vodili decu na ringišpil i druge zabavne sadržaje, kupovali suvenire i đakonije, a ponajviše se uživalo u muzici.

“Petrovdanski dani 2024” ostaće upamćeni po odlično organizovanoj manifestaciji, sa nekim novim detaljima koji su u najavi primljeni sa skepticizmom, ali se ispostavilo da su promena na bolje. Prodajne tezge su sad sve na šetalištu, sa obe strane, luna park je u kompletu bio na obali kanala, a zabavni programi na Trgu republike, ispostavilo se mnogo bolja lokacija za velike skupove i koncertnu binu, nego li Trg slobode.

Na njoj su se tokom 12. i 13. jula smenjivali brojni izvođači, sve je počelo nastupom Subotičkog tamburaškog orkestra koji je repertoarom i kvalitetom izvođenja oduševio publiku i pripremio je za koncert Neda Ukraden. Nakon dva sata svima poznatih pesama koje su prisutni u glas pevali sa Nedom, veče je završeno vatrometom, a oni koji su želeli da produže provod, mogli su na nekoliko lokacija do potraže zabavu, do kasnih sati radili privatni lokali sa svojim muzičkim programima. Subota, 13. jul, je otvorena programom već poznatog naziva “Amateri svome gradu”, koji okuplja brojna udruženja čija je svrha postojanja očuvanje tradicionalnih plesova, pesama i muzike. Aplauze su pobrali svi: KUD “Stevan Vladislav Kaćanski Bard”, Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, Mađarska kulturno-umetnička društva “Aranji Janoš” i Centar za istraživanje i scensko prezentovanje narodnih igara, pesama i muzike Srba starosedelaca Bačke i svih srpskih krajeva “Veliko bačko kolo”. Još jednim velikim koncertom zatvoreno je i ovo veče, a ovog puta je to bila Ivana Selakov. Šahovski klub “Srbobran”, je u nameri da obeleži jubilej od 90 godina postojanja, 13. jula organizovao šahovski turnir koji je imao odličan odziv majstora igre svih generacija.

“Petrovdanski dani 2024” zatvoreni su u nedelju proslavom velikog jubileja, 100 godina kasa u Srbobranu, koji je obeležen na lokalnom hipodromu gde su vožene “Petrovdanske trke” u organizaciji Konjičkog kluba “Vranac” Srbobran.

Pre svih ovih programa, koje su pripremili i organizovali Dom Kulture Srbobran i Centar za sport i turizam Srbobran, pod pokroviteljstvom Opštine Srbobran, tri dana je u porti crkve i samom hramu “Bogojavljenja Gospodnjeg”, u organizaciji Crkvene opštine SPC u Srbobranu, priređivana zanimljiva dešavanja. Pored redovnih svetih liturgija, organizovan je koncert hora “Sveti Serafim Sarovski”, a pre toga i predavanje protojereja-stavrofora Jovana Milanovića, rektora Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, na temu “Podvig apostola – temelj pravoslavne vere”, a u porti hrama priređena je izložba dečijih radova inspirisanih hramom “Bogojavljenja Gospodnjeg”. Ipak najsvečaniji trenutak bila je sveta liturgija za Petrovdan, nakon koje je Radivoju Debeljačkom, predsedniku Opštine Srbobran, uručena Arhipastirska gramata priznanja. U gramati je zapisano da se priznanje dodeljuje “za odanost svetoj pravoslavnoj veri i ljubav prema svetoj Pravoslavnoj Crkvi, pokazanu kroz pomoć i doprinos u duhu zadužbinarskih i dobrotvornih tradicija svetog Pravoslavlja u srpskom narodu”.

Petrovdanski dani 2024: Omiljena manifestacija Srbobranaca

“Velika čast i podstrek da svojim primerom učinim sve što je u mojoj moći da naš Hram i naša Sveta crkva budu oslonac i stub vere pravoslavne, koja je očuvala naš narod kroz vekove. Veliko hvala Crkvenoj opštini Srbobran, ocu Srboljubu, Goranu i Bojanu na velikom zalaganju i zajedničkoj borbi da naš Hram očuva i ojača sjaj, tradiciju i ulogu koju ima kroz vekove. Hvala i arhijerejskom namesništvu u Bečeju na podršci našim idejama i želji da obnovimo naš Svetobogojavljenski hram”, rekao je ovim povodom Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srboboran. Uoči koncerta Nede Ukraden, on se obratio okupljenima zaželevši im srećnu slavu, i da uživaju u Srbobranu i svemu što je za njih pripremljeno bez obzira bili Srbobranci, ili uvek dobrodošli gosti.

Više detalja sa ovogodišnjeg Petrovadana mogu se pronaću u foto galeriji na facebook stranici Srbobran Danas.rs.

Facebook Komentari