90 godina Šahovskog kluba u Srbobranu

90 godina Šahovskog kluba “Srbobran”

13. jul 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Sport

Jubilej na kom bi Šahovskom klubu “Srbobran” mogli da pozavide mnogi sportski kolektivi, 90 godina postojanja, danas je obeležen u holu Osnovne škole “Vuk Karadžić”, gde je odigran veliki turnir u ovoj igri.

Pozdravni govor održao je prezviter Bojan Nikolić, predsednik ŠK “Srbobran”. Izgovarajući njihova imena odao je počast svim onim pojedincima koji su te davne 1934. godine svoj potpis stavili na osnivački akt kluba.

“Želim dobrodošlicu svima koji su se odazvali našem pozivu i svojim dolaskom uveličali ovaj turnir i rođendan Šahovskog kluba ‘Srbobran’. Malo je klubova u našoj državi koji mogu da se pohvale tako dugom tradicijom. Ljudi koje sam pobrojao su se isto ovako sastali i zajedno odlučili da formiraju ovaj klub, a zatim su tu plemenitu stvar preneli na nove generacije i tako produžili život klubu u desetlećima nakon njihovog odlaska. Ispisujući statut kluba, njegovi osnivači su rekli da ga osnivaju sa idejom da teorijski i praktično neguje igru šaha i da pri tom razvijaju druženje među članovima. Mi se danas trudimo i posle 90 godina, a meni je čast da sam deo svega toga, da negujemo to druželjublje jer je to suština zajedništva koje je potrebno da bi čovek bio ispunjen, srećan i da bi napredovao u bilo kom pogledu”, rekao je između ostalog otac Bojan, zahvalivši se lokalnoj samoupravi i brojnim sponzorima koji pomažu razvoj šaha u Srbobranu.

On je zatim pozvao predsednika Opštine Srbobran, Radivoja Debeljačkog, da mu uruči zahvalnicu kao i primerak originalnog statuta kluba, te ga zamolio da otvori turnir. “Meni je drago da vidim ovoliki broj šahista okupljenih oko našeg kluba, a ono što mi je još draže, jeste što vidim da su mlađi naraštaji tu, što je dokaz da klub raste i napreduje. Važno je da ima neko ko će tradiciju dugu 90 godina nastaviti, jer šah je jedna lepa igra, za koju mi se čini da postaje ponovo popularna.

90 godina Šahovskog kluba u Srbobranu

Želim vam da klub nastavi da napreduje, za to imate podršku Opštine, da vaše ideje i sugestije, različite aktivnosti koje ćete imati poput današnjeg turnira, stalno se razvijaju, jer tako se zahvaljujemo precima koji su započeli nešto dobro, i učimo ovu decu kako da tradiciju nastave u budućnosti”, rekao je Debeljački proglasivši turnir otvorenim.

Radivoj Debeljački je imao čast da odigra prvi potez na stolu broj jedan, nakon čega je igra počela na svih trideset i više šahovskih tabli srbobranskog turniru, koji je ove godine deo programa Manifestacije “Petrovdanski dani“.

Veliki jubilej čelnicima kluba su čestitali Jovica Andrić – član Opštinskog veća za sport, omladinu i turizam, Jasmina Šeguljev – predsednica Sportskog Saveza opštine Srbobran, kao i Ružica Milić – direktorica Osnovne škole “Vuk Karadžić” Srbobran, koja je bila domaćin turnira.

Prva nagrada na turniru je iznosila 30.000 dinara, za osvajača drugog mesta je pripremljeno 20.000, a osvajač trećeg mesta je dobio 10.000 dinara, dok je četvrtoplasirani šahista dobio 5.000, a peti 3.000 dinara. Postojale su i novčane nagrade za najboljeg igrača, najboljeg omladinca i najboljeg ženskog igrača, svaka nagrada u izopsu od 4.000 dinara.

Prvo mesto je osvojio Miloš Roganović, drugo mesto Siniša Dražić, treće Aleksander Kalinin, četvrto mesto Nenad Đokić, peto mesto Milko Popčev. Najbolji omladinac Mihail Gusev uz Šahovskog kluba “Srbobran”, najbolji domaći igrač je Siniša Paroški, a najbolji ženski Jelena Bokan.

Rezultati: rezultati Petrovdanskog šahovskog turnira.

Facebook Komentari