Najavljene vremenske nepogode za utorak i sredu

24. jun 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Некатегоризовано

Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za područje Srbije na grmljavinske nepogode za utorak 25. i sredu 26. jun 2024. Očekuje se veoma nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada, uz napomenu RHMZ-a da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti.

U utorak, 25. juna 2024. godine izdato je narandžasto upozorenja za Grad Beograd, Severno Bački, Zapadno Bački, Južno Bački, Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Sremski, Šumadijski, Kolubarski, Mačvanski, Zlatiborski, Moravički i Raški upravni okrug.

U sredu 26. juna 2024. godine, narandžast meteoalarm se predviđa u području Severno Bački, Zapadno Bački, Južno Bački, Severno Banatski, Srednje Banatski i Južno Banatski upravnog okruga.

S obzirom na prognozu koja predviđa grmljavinske nepogode sa pljuskovima i gradom kao i većom količinom padavina za kratko vreme (od > 20 l/m2 u periodu do 3h), radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

S obzirom na najavljeno, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Facebook Komentari