Gimnazija održala projekciju filma o istoriji Roma

22. jun 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Gimnazija i stručna škola “Svetozar Miletić” iz Srbobrana je u petak održala projekciju dokumentarnog filma, projekat realizovan u sklopu novinarske sekcije, koji obrađuje temu istorije Romske nacionalne zajednice i njihovog života u Srbobranu.

Projekciji u Pozorištancu su prisustvovali realizatori i učesnici filma, profesori ove obrazovne institucije, kao i brojni učenici. Projekat je deo obogaćenog jednosmenskog rada u školi (OJR), koji za cilj ima senzibilisanje učenika u multikulturalizmu i interkulturalnosti u opštini Srbobran, kako je to pojasnio Milan Đorđević, profesor filozofije u Gimnaziji i stručnoj školi “Svetozar Miletić”.

Đorđević je kao profesor koji vodi novinarsku sekciju škole, sa kolegom veroučiteljem Nenadom Erkmanom, nakon projekcije govorio o ovom i drugim projektima.

“Sa našim učenicima istražujemo teme koje su vezane za lokalnu prošlost, prvo smo se bavili istorijom Jevreja u Srbobranu, zatim i istorijom Roma, i kroz te projekte, koji nisu opterećeni ocenama, učenici razvijaju humanističku kulturu, prihvatanje onog drugog, drugačijeg i različitog. Takođe, kod dece razvijamo određena znanja, veštine i sposobnosti kroz novinarsku sekciju, što rezultira time da već imamo maturantkinje koje su upisale ili će ove godine upisati žurnalizam”, rekao je profestor Milan Đorđević.

On je sa ponosom istakao da njegovi učenici imaju empatiju i trude se da razumeju druge, što su pri realizaciji projekta sa temom istorije Roma u Srbobranu i pokazali. Film prikazan u Pozorištancu je u formi intervjua, a sagovornici profesoru su bili Janica i Slavko Dimić, istaknuti predstavnici romske zajednice u Srbobranu.

Ovaj i slični projekti ideja su profesora Đorđevića, a realizuju se nakon što ih odobri Sektor za obrazovanje pokrajinske vlasti, na osnovu do sad postignutih rezultata, tako da je trenutno u pripremi novi projekat spreman za finalizaciju u narednoj školskoj godini.

“Ne orijentišemo se isključivo na nacionalne zajednice, obrađujemo i druge teme iz istorije Srbobrana. Ono što pripremamo je publikacija knjige, a na osnovu istraživanja školskog arhiva, gde je tema prva generacija naše gimnazije. To je projekat koji zahteva rad od dve godine, priprema je urađena i sad sledi da se rezultati publikuju. Sa svojim kolegama i prijateljima nameravam da sprovedemo istraživanje i u Istorijskom arhivu u Bečeju, kako bismo proširili građu, tako da će to biti jedna jako dobra publikacija, i nadam se da ćemo sledeće godine u ovo vreme održati promociju knjige”, kazao je profesor filozofije u Gimnaziji i stručnoj školi “Svetozar Miletić”, Milan Đorđević.

Novinarsku sekciju čini desetak i više najboljih đaka, vrlo je popularna sekcija u školi, koristi moderna tehnička sredstva i kroz praktičnu realizaciju zadataka decu uči konkretnim novinarskim veštinama, kao što su: izrade upitnika, intervjuisanje, pisanje različitih medijskih formi, pospešuje opštu pismenost i razvija kritičko razmišljanje kod učenika.

Facebook Komentari