Danas se sećamo Ranka Pantelića

Danas se sećamo Ranka Pantelića

12. jun 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Danas je na Pravoslavnom groblju, na mestu večnog počinka Srbobranca Ranka Pantelića, položeno cveće u znak sećanja i s poštovanjem prema žrtvi koju je podneo za srpski narod, braneći Kosovo i Metohiju 1999. godine.

Pred spomenikom sa njegovom slikom cveće su položili: u ime lokalne samouprave Radivoj Debeljački predsednik Opštine Srbobran, i dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća; porodica Pantelić, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca Srbobran, SUBNOR Srbobran, Udruženje “Hrabri borci” Srbobran, kao i gosti iz Novog Sada – Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada ,,Car Dušan Silni”.

Predstavnik ovog Udruženja, Damir Kremer, održao je i prigodan govor, ističući da je Ranko Pantelić bio iskreni patriota. “Za razliku od mnogih koji su te 1999. godine tražili način da pređu granicu i tako izbegnu vojni poziv, Ranko se prijavio dobrovoljno da ide da brani Srbiju, da brani Kosovo i Metohiju, da brani srpstvo. Otišao je kao i mnogi dobrovoljci na najteže mesto u najteže vreme. Bio je pripadnik herojske 549. Motorizovane brigade Prizren, i učesnik bitke na Paštriku, koja se desila nakon Košara. Neprijatelj tamo nije birao sredstva, napadao je helihopterima, strategijskom avijacijom i tepih bombama, samo kako bi zauzeo Prizren pred već zakazane pregovore o primirju.

Danas se sećamo Ranka Pantelića

Momci koji su bili na Paštriku iskazali su nadljudske mogućnosti i izdržali pravi pakao, ali nisu dozvolili neprijatelju da zauzme ni metar državne teritorije. Kad se rat već završio, potpisano je primirje i krenulo je izvlačenje vojske iz južne pokrajine, Ranko se nalazio u kamionu sa još dvojicom vojnika, iz Futoga i Leskovca. Na žalost, sva trojica su stradali kad je kamion pogođen iz ručnog bacača granata, koju su ispalili teroristi iz zasede. Mi smo se danas okupili da sačuvamo sećanje na ovog heroja, moramo se boriti da čuvamo tradiciju i da ne dozvolimo da njegova žrtva bude uzaludna”, rekao je Damir Kremer kraj groba Ranka Pantelića.

Predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, je podsetio na imena sve trojice stradalih građana naše opštine u agresiji NATO-a 1999. godine: Siniša Laušev, Aleksandar Bajin i Ranko Pantelić.

“Uvek je važno pominjati njihova imena. Kad god se spomene bombardovanje mi u opštini Srbobran ih se setimo, jer su oni najvažniji podsetnik, heroji koji su nas branili u najtežim trenucima. Znamo šta se sve tad dešavalo i kakvu je nepravdu naš narod trpeo, i baš zato ove momke nikad nećemo i ne smemo zaboraviti. Negujemo kulturu sećanja i učimo generacije koje dolaze da poštuju istoriju svog naroda i one koji su, ispisujući je, izgubili živote”, poručio je nakon polaganja venaca Radivoj Debeljački.

Facebook Komentari