Nulta tolerancija za zagađivače

Nulta tolerancija za zagađivače

27. maj 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Komunalna inspekcija i rukovodstvo Opštine Srbobran, na čelu sa predsednikom Opštine Radivojem Debeljačkim, obišlo je danas staru lagunu kraj “Extra farm”, na putu prema Feketiću, za koju su prethodnih dana građani putem snimaka na društvenim mrežama prijavili da se na ovom mestu dogodio ekološki akcident. Upravo radi utvrđivanja istine rukovodstvo opštine reagovalo je po hitnom postupku i sa komunalnom inspekcijom izvršilo vanredni nadzor. Nulta tolerancija prema zagađivačima je princip koji će biti korišćen u svakom slučaju, rečeno je nakon obilaska laguna.

“Odmah smo reagovali i na osnovu prijave građana izvršili smo vanredni inspekciji nadzor nad pravnim subjektom ‘Extra farm’. Želimo da utvrdimo tačno činjenično stanje, želimo da vidimo na koji način se u lagune odlaže osoka, zbog čega će inspekcijske službe uraditi sve što je u našoj nadležnosti da utvrdimo šta se tačno desilo prethodnih dana. Možemo da kažemo da smo se uverili da postoje novi objekti na samoj farmi na koji se odlaže većina otpadnih materija, a nakon viđenog posebno napominjem da građani nemaju razlog za brigu i bilo kakvu paniku, jer ćemo sprovesti komplatan inspekcijski nadzor i učiniti sve da nakon kontrole znamo šta se dogodilo i šta nam je činiti.

Nulta tolerancija za zagađivače

Utvrdićemo sve činjenice na osnovu kojih ćemo doneti zaključke i sve prezentovati javnosti. Utvrdićemo kako se tretiraju i odlažu otpadne vode i postupiti prema tom zaključku. Važno je reći, u Opštini Srbobran je nulta tolerancija prema bilo kom zagađivaču, potencijalnom ili postojećem, nivo ekoloških akcidenata smo sveli na minimum, učinili smo mnogo toga u prethodnom periou, a svi znamo kako smo rešili problem sa otpadnim vodama ‘Reahema‘. Došli smo do toga da je sada na tom mestu sve pod kontrolom i bezuslovno čuvamo životnu sredinu”, rekao je nakon obliska laguna Debeljački. Zajedno sa predsednikom Opštine Srbobran farmu su obišli dr Ilija Gazepov i Kristijan Kočiš, članovi Opštinskog veća.

Upravnik farme Vid Zukić, saopštio je da je “Extra farm” pre dve godine realizovala investiciju uz podršku IPARD fonda, kojom je izgrađen najmodreniji uređaj za separaciju i odlaganje tečnog i čvrstog stajnjaka.

“Sav otpad koji se proizvodi na dnevnom i nedeljnom nivou se skladišti na dva načina, u tečnom i čvrstom stanju. Nakon toga se u tečnom stanju, to je ovaj u lagumu, odlaže na njive oko farme koje su u našem vlasništvu. Snimak koji se nedavno pojavio tiče se starog laguma, koji se više ne koristi. Naše mišljenje je da je u sled velikih padavina prethodnih dana došlo do izlivanja pomenutog laguma. Pozdravljamo reakciju Opštine Srbobran i izlazak na teren inspekcija, oni će utvrditi u narednim danima šta je istina i nadamo se da će to rešiti na najbolji način. Nama je u interesu da se utvrdi do čega je došlo, kako se moglo videti danas, mi uveliko preduzimamo korake kako bi farma ispunjavala sve ekološke norme. Već radimo na novom projektu, sličan je ovom koji je realizovan, jer nam je u planu proširenje kapaciteta proizvodnje“, rekao je Zukić.

Facebook Komentari