Vatrogasna jedinica osnažena novim vozilom

Vatrogasna jedinica osnažena novim vozilom

17. maj 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava

Višedecenijski nedostatak pouzdanog vozila Vatrogasna jedinica Srbobran je rešila zahvaljujući Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektoru za vanredne situacije, na zadovoljstvo svih vatrogasaca, ali i opštinskih čelnika, koji su danas posetili jedinicu gde im je novonabavljeni specijalizovani kamion detaljno predstavljen.

Delegaciju lokalne samouprave su činili: Radivoj Debeljački – predsednik Opštine Srbobran, Milena Alargić – predsednica Skupštine opštine Srbobran, i Miloš Jovanović – direktor Javnog komunalnog preduzeća “Graditelj”. Dočekali su ih pripadnici Vatrogasno spasilačkog odeljenja Srbobran – Sektora za vanredne situacije, na čelu sa komandirom Damirom Madžgaljem, koji je predstavio vozilo svojim gostima.

Nakon obilaska novinarima se obratio predsednik Debeljački: “Zahvaljujući, sredstvima koja su izdvojena iz budžeta Republike Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sektoru za vanredne situacije, Vatrogasna jedinica u Srbobranu je dobila potpuno novo vatrogasno vozilo koje će biti od izuzetnog značaja i važnosti za naše vatrogasce, koji sad imaju najbolje uslove za rad i mogu da budu na visini zadatka pri svakom izazovu. Sad je važno da i mi, kao lokalna samouprava, budemo jednako na visini zadatka i nastavimo sa kontinuiranom podrškom kako bi Vatrogasna jedinica imala sve ono što joj je potrebno, i kako bi njeni pripadnici mogli bez prepreka da obavljaju svoj odgovoran posao koji je od izuzetnog značaja za sve naše građane.

Drago mi je što je otvorena još jedna važna tema, a to je preseljenje Vatrogasne stanice na drugu lokaciju, koja će biti više u skladu sa potrebama i zahtevima jedinice. S obzirom da je vatrogasna stanica u samom centru Srbobrana, njena pozicija je nepraktična za obavljanje ovog posla, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova smo pokrenuli inicijativu da se ona preseli. Opština je opredelila jednu parcelu u industrijskoj zoni, gde imamo obavezu da obezbedimo sve potrebne priključke, a Ministarstvo će obezbediti sredstva za izgradnju stanice. Realizacija tog projekta bi bila kruna celokupne naše saradnje koja je dugi niz godina na visokom nivou”, rekao je Radivoj Debeljački, ističući da je ovo prvi put od 1985. godine, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo novi kamion za srbobranske vatrogasce.

Vatrogasna jedinica osnažena novim vozilom

Nekoliko detalja o vozilu otkrio nam komandir Madžgalj: “Kako je predsednik rekao, Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Sektor za vanredne situacije, je u okviru opremanja vatrogasno-spasilačkij jedinica jedno vatrogasno vozilo nabavio i dodelio našoj jedinici. Vozilo je marke Isuzu i opremljeno je savremenom vatrogasnom opremom, može da ponese tri hiljade litara vode i tri stotine litara penila. U svakom slučaju vredno i moderno vozilo koje će ubrzati i unaprediti naš rad i brže ćemo stizati na intervencije. Ovakva nabavka nam je zaista bila neophodna”, kazao je Damir Madžgalj.

Vatrogasna jedinica osnažena novim vozilom

On je istakao izuzetno dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, potvrdivši da se konstantno izdvajaju ozbiljna finansijska sredstva kako za nabavku nove opreme, tako i za održavanje postojeće. Samo u prethodnoj godini je izdvojeno više od milion dinara. Takođe, redovno se ulaže u sam objekat, servisiraju se vozila i mašine kako bi u svakom momentu sve bilo funkcionalno i spremno.

Madžgalj se osvrnuo i na temu izgradnje nove vatrogasne stanice. “Mi smo ovde smešteni u stambeno poslovnu zgradu, to ima brojna ograničenja i sigurno da ometa stanare. Pored toga potreban nam je prostor na nesmetanu kontrolu naše opreme, dvorište za izvođenje vežbi, auto park za nesmetan rad na vozilima jer to trenutno to radimo na ulici”, objasnio je komandir jedinice.

Vatrogasna jedinica osnažena novim vozilom

Oba sagovornika su istakla da Ministarstvo unutrašnjih poslova sve više ulaže i u Vatrogasno spasilačka odeljenja u manjim opštinama, ne samo u gradove, što je od velike važnosti jer i žiteljima manjih sredina treba da se obezbedi brza i kvalitetna reakcija vatrogasaca u vanrednim situacijama.

Facebook Komentari