Pet miliona za poboljšanje energetske efikasnosti

Pet miliona za poboljšanje energetske efikasnosti

16. maj 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Opština Srbobran je danas potpisala ugovor vredan 5 miliona dinara na ime programa energetske sanacije privatnih domova građana. Ministarstvo rudarstva i energetike u okviru projekta “Čista energija i energetska efikasnost” sufinansira projekte sa 2.5 miliona, a istu sumu obezbeđuje i lokalna samouprava.

Ugovor je u ime Opštine Srbobran potpisao dr Ilija Gazapov, član Opštinskog veća, isti mu je uručila ministarka Dubravka Đedović Handanović, kao i drugim predstavnicima, ukupno 137, lokalnih samouprava. Projektom je planirano da novčane subvencije dobije oko 50.000 domaćinstva širom zemlje, sa realizacijom do kraja 2027. godine.

“Program energetske sanacije domaćinstava je projekat koji je, možda i više od drugih projekata, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog stanovnika naše zemlje. Na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije, Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći će da dobiju subvencije za energetsku efikasnost. Građani će u ovim opštinama moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. Takođe, prvi put raspisujemo posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja”, rekla je na Novosadskom sajmu ministarka Đedović Handanović.

Sledi raspisivanje javnih poziva za građane, a kako dodaje ministarka, vodilo se računa da ni manje razvijene opštine, niti građani sa nižim prihodima, ne budu izostavljeni iz projekta, a posebno se brinulo o tome da i opštine sa visokim stepenom zagađenosti vazduha budu obuhvaćene.

Facebook Komentari