Dan pobede - Dan Evrope!

Dan pobede – Dan Evrope!

09. maj 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Drugi svetski rat doneo je starom kontintu razaranja i patnje za koje su njegovi stanovnici mislili da su nemoguća nakon Prvog rata, zato toga i ne čudi što je datum kojim je patnja okončana, 9. maj 1945. godine – Dan pobede, izabran da bude i Dan Evrope.

Srbobranci Dan pobede proslavljaju neprestano gotovo osam decenija, mirno i ponosno uzdignute glave, sećaju se svojih predaka koji su u ratnom vihoru četrdesetih godina dvadesetog veka izgubili živote, ali su sačuvali dostojanstvo, kao i uvek kroz istoriju, stojeći na strani pravde.

Dan pobede - Dan Evrope!

Svečana ceremonija polaganja venaca je ovog puta održana, umesto na Trgu slobode, pred novim Domom kulture (nekad Zadružni dom), pored čijeg ulaza stoji Spomen ploča “Palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu”.

Cveće su položili: Delegacija Opštine Srbobran, SUBNOR Srbobran, Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca Srbobran, Udruženje boraca 1991-1999 „Hrabri borci“ Srbobran, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije.

Nakon minuta ćutanja, okupljenima se obratio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran. “Negujemo kulturu sećanja kao jednu od važnih osobenosti našeg društva, imajući u vidu sva stradanja i žrtve koje smo podneli kao narod, ne samo u Drugom svetskom ratu, već na žalost u svim ratnim zbivanjima koja su imala širi karakter u dvadesetom veku. Na žalost, svedoci smo da naš narod proživljava nepravde i u današnje vreme, umesto da imamo blagostanje i bezbrižnije živimo, jer su se za to naši preci borili i dali svoje živote, mi imamo nove izazove. S tim u vezi, iako smo mnogo puta na različitim mestima to govorili, mislim da je važno da se ponavlja i dalje, a to je da u našem društvu nema mesta neofašizmu i neonacizmu. Možda je i previše puta to rečeno, ali mi se čini da ni to nije dovoljno, trebalo bi najzad svi da shvatimo koliko su strahota donele takve ideje.

Želim da istaknem da je danas i Dan Evrope. Dan na koji su evropski narodi spoznali činjenicu da je mir jedino za čega se treba zalagati u budućnosti, da je to prioritet za sve nas. Na žalost, danas na tlu Evrope besni rat između dva bratska naroda. Zbog toga je takođe važno da se na današnji dan setimo svih žrtava koje smo položili u prošlosti, da bi znali kako da reagujemo u budućnosti, kako bismo sačuvali slobodu. Iz Srbobrana šaljemo jasnu poruku, da će naš narod uvek znati da ceni, da poštuje, sve što su naši preci dali za tu slobodu i da će prateći stazu koju su nam utkali, uvek čuvati mir.”, poručio je Radivoj Debeljački.

Dan pobede - Dan Evrope!

Svečanost je uveličana nastupom hora Osnovne škole „Vuk Karadžić“, prvo himnom “Bože pravde”, a zatim i pesmom “Ovo je Srbija”, pod dirigentskom palicom nastavnika Miroslava Atanasova. Stihove pesme “Rov” Bratislava Bogdanovića, govorio je pesnik Goran Blagojević, a program kojim je obeležen Dan pobede, vodila je Nataša Slepčev.

Facebook Komentari