Građevinski materijal za četiri porodice

Građevinski materijal za četiri porodice

29. april 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Lokalna samouprava opštine Srbobran istrajava u nameri da što više sredstava iz različitih fondova stavi na raspolaganje svojim građanima, poslednji u nizu konkursa sproveden je u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, a danas je predsednik Opštine primio članove četiri porodice koje su dobile podršku, građevinski materijal za rekonstrukciju i uređenje domova.

Građevinski materijal vredan oko 2,4 miliona dinara, nabavlja se sredstvima iz fondova Evropske unije, 600 hiljada dinara po zahtevu. Proces konkurisanja i donošenja odluke o dodeli pomoći organizovalo je Povereništvo za izbeglice i migracije opštine Srbobran.

“Trudimo se da na ovoj temi uvek budemo aktivni i poznato je da smo jedna od lokalnih samouprava koja je do sada angažovala najviše sredstava za podršku izbeglim i raseljenim porodicama. Važno je napomenuti da se ovi projekti finansiraju iz sredstava Evropske unije, drago mi je da sve više porodica koristi ovu mogućnost i danas nastavljamo sa nova četiri ugovora.“, rekao je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Prisećajući se vremena kad je i sam bio na čelu lokalnog tela za sprovođenje konkursa, kaže da mu je uvek drago kad vidi da su novi ljudi dobili sredstva, jer to znači da su još neke porodice u Srbobranu značajno unapredile uslove za život.

“Mnogo puta smo obezbeđivali građevinski materija, bilo je i dodela seoskih kuća, zatim programa samozapošljavanja, sve u cilju podrške ovim porodicama, da što pre, i u potpunosti se integrišu u normalne društvene tokove kao ravnopravni građani. Mislim da smo dobro odmakli u tom procesu; kroz Komesarijat za izbeglice i migracije prethodnih godina obezbedili smo 10,2 miliona dinara, za mali grant još dodatna 2 miliona dinara, zatim 3,9 miliona dinara za seoske kuće, a na ove sume treba dodati i sredstva koja su obezbeđena iz opštinskog budžeta.

Pozivam građane koji imaju pravo na ovu vrstu podrške da prate pozive i informacije koje oglašavamo, Povereništvo za izbeglice i migracije opštine Srbobran radi veoma ažurno i odgovorno, i mislim da ne treba propuštati prilike da za neke važne projekte i programe pomoći, ne iskoristimo sredstva koja nam se nude iz EU. Cilj je konačno rešiti položaj i status svih izbeglih i raseljenih, ali dok bude bilo potrebe i namenskih sredstava, nećemo stati.”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora Debeljački.

Predsednik Opštine Srbobran je istakao da je lokalna samouprava i u 2024. godini konkurisala za pakete pomoći dodelom građevinskog materijala (10 paketa – 8 miliona dinara), kao i za kupovinu seoskih kuća (9,75 miliona dinara), dok na raspolaganju izbeglim i raseljenim stoji i Fond za izbegla i raseljena lica AP Vojvodine.

Facebook Komentari