Pažljivkova pravila u saobraćaju

Pažljivkova pravila u saobraćaju

09. april 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Saobraćaj

Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Srbobran i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj su u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizovali izvođenje predstave “Pažljivkova pravila u saobraćaju”, za đake prvake iz sve četiri opštinske osnovne škole.

Interaktivna predstava “Pažljivkova pravila u saobraćaju” održana je danas u sali Pozorištanca u 13.00 časova.

“Naši prvaci su zajedno sa Pažljivkom, na zanimljiv način naučili osnovna pravila u saobraćaju. Cilj ovog saobraćajno edukativnog časa je osamostaljivanje dece u saobraćaju, povećanje njihove bezbednosti i sticanje dobrih navika od najmlađeg uzrasta. Ovo je samo jedna od aktivnosti Opštinskog saveta za bezbednost saobraćaja Srbobran, usmerena ka najmlađim učesnicima u saobraćaju, i sigurno je da će nastaviti sa akcijama unapređenja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.”, naglašava Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran i predsedavajuća Saveta za bezbednost saobraćaja.

Ovo je samo jedno od redovnih druženja sa Pažljivkom, pre predstave “Pažljivkova pravila u saobraćaju”, organizovana je “Pažljivkova smotra 2023″ takmičenja u poznavanju saobraćaja, dok je na Youtube mreži dostupan i serijal crtanih filmova za decu, svaki sa posebnom lekcijom i poukom iz saobraćaja, sve sa namerom da se najmlađi učesnici u saobraćaju na vreme nauče pravilima i obaveznom poštovanju istih.

Agencija za bezbednost saobraćaja od svoga osnivanja posebnu pažnju usmerila na zaštitu najmlađih pokrećući kampanju “Pažljivkova pravila u saobraćaju”, čija su ciljna grupa deca uzrasta do 14. godina. Istraživanja pokazuju da svake dvadeset tri sekunde pogine jedna osoba u saobraćaju, a na svaka tri minuta na putevima širom sveta jedno dete izgubi život. Neuporedivo veći broj njih zadobije lakše ili teže povrede i kao takve često ih trajno onesposobe za kasniji život.

Ovi traumatični događaji izazivaju nemerljivu patnju i žal, ali i ekonomske teškoće za porodicu. Zbog takvog sleda događaja pati i celo društvo, trpeći ozbiljne udarce i ostajući bez svoje mladosti, takozvane „snage društva“. Novi koncepti obrazovanja, tehnička i tehnološka rešenja usmerena su ka tome da se deca što bolje obuče i priviknu na učešće u saobraćaju i da se na taj način smanji rizik od konflikata koji mogu imati teške posledice, navodi Agencija kao osnovne razloge za ovakav vid rada sa decom.

Facebook Komentari