Tretmani protiv krpelja zakazani za 3. april

02. april 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Poljoprivreda, Zdravlje

U sredu, 3. aprila, se nastavljaju tretmani u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja na području Vojvodine. Akcija je počela tretmanima 29. i 30. marta na teritoriji 16 lokalnih samouprava, a za 3. i 4. april planiraju se tretmani u još 13 vojvođanskih opština.

Kako navode iz ovog preduzeća, za sredu 3. aprila planirani su tretmani na teritoriji opština Novi Kneževac, Šid, Sečanj, Kanjiža, Senta, Temerin, Ada, Bački Petrovac i Srbobran. Dan kasnije, 4. aprila, predviđeni su tretmani na teritoriji opština Bačka Topola, Čoka, Kikinda i Subotica.

Suzbijanje krpelja biće izvedeno sa zemlje, u prepodnevnim časovima, insekticidom ICON 10 CS (preparatom na bazi lambda – cihalotrina, u dozi 0,18 l po hektaru). Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja.

U slučaju neadekvatnog vremena (kiša i vetar), tretmani će biti izvedeni dan kasnije.

Akciju organizuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, izvođač tretmana je novosadska “Ciklonizacija Logistika”, a do 30. aprila obuhvatiće uređene zelene javne površine u 29 lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine, kao i na definisanim lokalitetima NP Fruška gora.

Facebook Komentari