Krediti za poljoprivrednike

Krediti za poljoprivrednike sa 1-3% kamate

12. mart 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede Vlade Republike Srbije i Banka Poštanska štedionica ponudili su gazdinstvima nov i vrlo povoljan način da dođu do mehanizacije, sadnog materijala, đubriva i svega drugog što je potrebno za biljnu ili stočarsku proizvodnju, a u pitanju su krediti za poljoprivrednike po najnižim kamatnim stopama, uz grejs period i dogovor o načinu otplate.

Lokalna samouprava se uključila u ovaj, kako je ocenjeno, odličan način da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima sa namerom da svi vlasnici poljoprivrednih gazdinstava (PG) u Srbobranu, Turiji i Nadalju, bez obzira kojim vidom proizvodnje se bave, budu dobro informisani o konkursu. Mesne zajednice u sva tri naseljena mesta opštine Srbobran stoje na raspolaganju vlasnicima PG za sve informacije, i za ostvarivanje kontakta sa Poštanskom štedionicom.

Telefoni kancelarija sekretara mesnih zajednica su:

  • MZ Srbobran: 021 730 133 – Darinka Moldovanov,
  • MZ Turija: 021 2237 016 – Miroslav Radosavljev,
  • MZ Nadalj: 021 2239 004 – Đurđica Golub.

Uslovi za konkurisanje su jednostavni, sva registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu konkurisati, s tom razlikom da će krediti za poljoprivrednike imati različite kamatne stope. Žene vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, kao i muškarci do 40 godina starosti, pozajmljeni novac vraćaju sa minimalnom kamatom od 1 odsto, dok će za sve ostale važiti kamata od 3 odsto godišnje.

Važno je napomenuti da krediti za poljoprivrednike do 2 miliona dinara trebaju samo meničnu garanciju, dok će za veće iznose i maksimalan od 6 miliona, biti potrebno da se obezbedi zalog u vidu pokretne ili nepokretne imovine. U slučaju kupovine traktora, ili neke druge vredne mašine, ona sama može biti garancija. Ukoliko se podnosiocu zahteva odobri kredit, a osnovni uslov je da je kreditno sposoban, plan otplate je 3 do 5 godina, rate mogu da budu mesečne, tromesečne, šestomesečne ili godišnje, kako se već dogovori, uz mogućnost grejs perioda.

Krediti za poljoprivrednike, subvencionisani od strane ministarstva, imaju i druge pogodnosti, jedna od njih je da nije potrebno učešće uzimaoca kredita. Sredstva se odobravaju namenski, ne dobija se keš već je potrebno priložiti predračun za kupovinu, a konkurs dozvoljava nabavku skoro svega u svim vrstama poljoprivredne proizvodnje. Pored biljne proizvodnje, nabavke mašina, semena, đubriva, hemije, goriva, repromaterijala i dr; važno je istaći i podršku stočarskoj proizvodnji, odnosno moguće je kreditirana nabavka junadi, hrane, i svega drugog što bi pospešilo razvoj ove grane poljoprivrede.

Konkurs je u toku, krediti će se odobravati kako zahtevi budu pristizali sve do oktobra meseca 2024. godine, ili dok se ne utroše opredeljena sredstva.

U nastavku: Poziv ratarima za akciju uređenja atarskih puteva.

Facebook Komentari