Veća grupa turistkinja posetila Srbobran

10. mart 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Turizam

Turistička agencija Travelino iz Beograda organizovala je putovanje iznenađenja povodom 8. Marta. Putnici nisu znali gde dolaze, niti im je išta rečeno unapred. Krenuli su iz Beograda u 8 sati ujutro sa vodičem Kristinom Stojanović Aleksić, i prvo su obišli rodnu kuću Laze Kostića i manastir Svetih Arhangela u Kovilju, a zatim su došli u Srbobran da se upoznaju sa rodnim mestom Lenke Dunđerske.

Tu ih je dočekao Dejan Korceba, direktor Doma kulture i licencirani turistički vodič, koji ih je sproveo kroz kulturno i istorijsko nasleđe Srbobrana. Razgledanje je započeto od obale Velikog bačkog kanala i priče o njegovom nastanku i značaju za melioraciju i trgovinu.

Zatim se pričalo o istoriji Srbobrana i revoluciji 1848/48, a potom laganom šetnjom, gosti iz Beograda su imali prilike da se upoznaju sa najvažnijim objektima i njihovim vlasnicima: nekadašnja gradska kafana u kojoj su održavane prve pozorišne predstave kasnije zgrada gimnazije pa osnovne škole, a sada tržni centar, Dunđerska banka, porodična kuća Lazara Dunđerskog, zatim Jaše Dunđerskog i priča o njegovom sinu Gogi teniseru i teniskim terenima u Srbobranu.

Zgrada opštine (varoška kuća), kuća pesnika Stevana Vladislava Kaćanskog Barda i priča o njemu. Poseta hramu Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg i priča o istorijatu i značaju hrama, a potom obilazak porodične kuće Stevana Dunđerskog i mesta gde je bila rodna kuća Marije Gavanski majke Jovana Jovanovića Zmaja.

“Posetili smo i Žuti bunar i pili vode, a pešački obilazak smo završili u galeriji Doma kulture gde su posetioci imali prilike da vide portrete članova porodice Dunđerski i reprodukcije originalnih matičnih knjiga iz arhiva, kao i da čuju detaljnu priču o njihovom životu i značaju. Tada su dobili priliku da čuju odlomke iz dnevnika Lenke Dunđerske i njenih poslednjih upisa nekoliko dana pred smrt, a odmah zatim pesmu Santa Maria della Salute izgovorio je pesnik Goran Blagojević i svojom osećajnom interpretacijom rasplakao mnoge dame”, iznosi utiske Dejan Korceba.

U dvorištu Doma kulture posetioci su mogli da kupe knjige o porodici Dunđerski, brošuru o Srbobranu, knjige pesama, ručne radove sa motivima Srbobrana, ručno izrađivanu kozmetiku, domaći med, medenjake, cveće u ukrasnim posudicama, različit hekleraj i štrikeraj, kao i brojne druge ručne radove.

Grupa je potom otišla u porodičnu kapelu Dunđerskih na groblju u kojoj je pored svih članova porodice Dunđerski sahranjena i Lenka.

Za kraj izleta, grupa je otišla u Turiju, na Salaš na tri vode, gde su uz vrlo veselu muziku, kvalitetno piće i izuzetno ukusnu hranu i kolače proslavi Dan žena i izuzetno se lepo proveli. U razgovoru sa gostima nisu skrivali oduševljenje svim onim što su čuli i videli u Srbobranu. Neki od njih su prolazili ovuda, ali kažu da uopšte nisu bili svesni koliko veliko i bogato kulturno i istorijsko nasleđe se krije u našem malom mestu i mnogi su sa oduševljenjem rekli da će opet doći kad bude malo toplije, da plove katamaranom po kanalu, jašu konje u Turiji i obavezno se slikaju sa Lenkom čim se završi uređivanje parka i skulptura se ponovo vrati na svoje mesto. A više njih se nada skorom završetku hotela Elan i izgradnji SPA centra u koji će rado doći čim se otvori.

U razgovoru sa turističkom agencijom Travelino saznajemo da planiraju organizaciju još poseta Srbobranu, zbog zadovoljnih putnika i povećanog interesovanja za priču o Lazi i Lenki.

Facebook Komentari