Preventivni pregledi i danas u Domu zdravlja

Preventivni pregledi i danas u Domu zdravlja

10. mart 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

U Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić” u toku su besplatni, preventivni pregledi, koje Ministarstvo zdravlja organizuje u 170 zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji.

Ovoga puta na redu su kardiološki pregledi, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Kako su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu, za ove preglede vlada veoma veliko interesovanje građana i već od 08.00 časova, kada su pristigli prvi pacijenti, lekari u Domu zdravlja rade u punom kapacitetu. Priliku da se pregledaju građani imaju do 16.00 časova, a, kako poručuju iz Doma zdravlja, treba je iskorisiti zbog činjenica da se u većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane raznim faktorima i rizicima, mogu kontrolisati ili lečiti.

Država i zdravstvene ustanove ovim pregledima želi da ukažu na značaj prevencije, kao i preventivne preglede učini što dostupnijim građanima.

Prethodne nedelje u fokusu lekara bila je štitasta žlezda i pregledi u vezi sa radom ovog organa, a interesovanje je, takođe, bilo veoma veliko.

Facebook Komentari