KOBASICIJADA 2024: Turija domaćinski proslavila jubilej

KOBASICIJADA 2024: Turija domaćinski proslavila jubilej

25. februar 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Turizam, Zabava

Četiri decenije Turija dočekuje gastronome sa svih meridijana, tokom 23. i 24. februara ove godine održana je jubilarna 40. Kobasicijada 2024, tokom koje je postavljen novi rekord u dužini kobasice, a možda i oboren onaj po broju posetilaca ove svima poznate manifestacije.

Petak je bio prvi dan za uživanje u kobasicama, održano je takmičenje u pravljenju ovog specijaliteta, kao najzanimljivije dnevno dešavanje. Subota je oduvek bila glavni dan, pa je takva bila i Kobasicijada 2024. Sve je počelo kulturno-umetničkim programom, a zatim je pred brojne posetioce izvežena kobasica duga 2.040 metara, koju je presekao i tako otvorio 40. Kobasicijadu u Turiji, predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački.

“Svake godine obaramo rekord i ove godine imali smo najdužu kobasicu na svetu, ali za nas su ovde važnija sva ova nasmejana lica i ljudski odnos koji se oseća među našim sugrađanima i dragim gostima koji posećuju manifestaciju. Suština je da svake godine nastavimo sa negovanjem svih tradicionalnih vrednosti, ali i da ljudima pružimo zadovoljstvo i mogućnost da uživaju u ovoj gastronomskoj manifestaciji. Lokalna samouprava odavno prepoznaje važnost ovog događaja, kao i snažan osećaj ponosa među stanovnicima Turije zbog četiri decenije duge tradicije okupljanja ljudi, te zbog toga bezuslovno podržava i učestvuje u organizaciji. Kobasicijada je odlična prilika za promociju turističkog i privrednog potencijala cele opštine Srbobran.”, rekao je u Turiji Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

KOBASICIJADA 2024: Turija domaćinski proslavila jubilej

Svečanom otvaranju manifestacije Kobasicijada 2024 prisustvao je i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke poljoprivrede. “Prvi put sam u Turiji i mogu reći da je sve izvanredno. Mnogo je ljudi, mnogo je i kobasica, kvalitetnih, slobodno mogu reći najboljih na svetu. Kada sve ovo vidim stvarno poželim da ovi naši majstori naprave jednu kobasicu do Novog Sada, do Beograda, u narednim godinama od Vranja do Subotice. Važno je da uvek imamo sirovina za sve te kobasice i Vlada Srbije i Ministarstvo za poljoprivredu će se uvek truditi da to tako bude. Sve ovo što vidimo ovde opravdava čestu ocenu da je Kobasicijada u Turiji najbolja manifestacija ove vrste u Srbiji.”, potvrdio je Aleksandar Bogićević upravo ono što su rekli i građani Srbije, izglasavši prošlogodišnju Kobasicijadu za najbolju manifestaciju u državi.

KOBASICIJADA 2024: Turija domaćinski proslavila jubilej

Kobasicijada 2024 je nastavila tradiciju koju poštuje od prvog okupljanja kobasičara, sem upoređivanja sveže napravljenih kobasica, žiri za izbor najboljih je donosio odluku i u ostalim kategorija takmičenja. Suve kobasice su ocenjivanje u 4 kategorije: nagradu za najbolju domaću suvu kobasicu nastalu u Turiji dobio je Ranislav Stankov, najbolji majstor kobasice izvan Turije je Jovan Pavlović iz Valjeva, dok je u imternacionalnoj konkurenciji proizvođača najbolji bio Franjul iz mesta Sveti Petar U Šumi, iz Hrvatske. Agrostok Bečej je pobedio u konkurenciji industrijska suva kobasica.

Održano je i takmičenje u brzom jedenju kobasica, a najbrži je bio Ivica Pandžić iz Starog Žednika. Posetilac manifestacije koji je prešao najveći put do Turije je Luka Tanasić iz Kalgarija u Kanadi, udaljenog 8.500 kilometara.

Kobasicijada 2024, odnosno njen drugi dan, zatvoren je koncertom pevača Harisa Džinovića, koji je bio odlično posećen. Ni kiša koja je povremeno padala nije omela veliki broj ljudi u nameri da odslušaju i zajedno sa Harisom otpevaju sve njegove hitove. Kompletan program koji se na bini odvijao tokom dva dana organizovao je Dom kulture Srbobran, a važan deo ukupne organizacije, pored Udruženja “Kobasicijada” Turija, imao je i Centar za sport i turizam Srbobran.

U galeriji naše facebook stranice pronaćićete veći broj foto utisaka iz Turije, tokom dva dana manifestacije Kobasicijada 2024.

Facebook Komentari