Svetozarci

Svetozarci proslavili Dan škole

23. februar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

Proslava 62. rođendana Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić” održana je u Malom pozorištu 22. februara 2024. godine. Bila je ovo prilika da se pred širim auditorijumom đaci jedine srednje škole u Srbobranu predstave svojim talentima i znanjem, čega Svetozarci imaju na pretek, a u tome su im svesrdno pomogli njihovi profesori.

Jasmina Šeguljev, direktorka škole, pozdravila je brojne goste u sali pozorišta i tako otvorila priredbu. “Ponosna sam što mogu reći da sam deo ovog kolektiva i što učestvujem u odrastanju naših učenika, što sam deo njihovog vaspitanja i obrazovanja, ali i što sam deo njihovih roditelja koji su nam sve ove godine pružili poverenje da oblikujemo njihovo najvrednije – decu. Naš moto ove godine je ‘Stazama znanja do večne slave’ i sigurna sam da će neko i od naših učenika poći ovim putem”, rekla je Jasmina Šeguljev.

Svetozarci

Opštinu Srbobran je na obeležavanju Dana škole predstavljala Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine Srbobran, koja je i sama završila ovu Gimnaziju. “Velika mi je čast i zadovoljstvo što kao bivši đak ove Gimnazije danas sa ove pozicije mogu svima da čestitam Dan škole. Naša Gimnazija ima bogatu tradiciju; uvek je imala kvalitetan nastavni kadar i iznedrila je mnogo dobrih stručnjaka različitih profila. Škola opravdano nosi ime Svetozara Miletića, jednog od najznačajnijih intelektualaca XIX veka, koji se velikom snagom i energijom borio za nacionalna prava srpkog naroda.

Naš zadatak je da sačuvamo status škole koji ona danas ima i uživa, iako to nije najlakše i najjednostavnije u malim sredinama kakva je Srbobran. Saradnja Gimnazije i lokalne samouprave je na visokom nivou u smislu pune materijalne podrške, savetodavne ili bilo koje druge pomoći, i nećemo se libiti da upotrebimo sve svoje snage da dođemo do ovog cilja, ali nam u tome treba i pomoć svih Srbobranaca. Obrazovanje već odavno nije samo stvar izbore, već potreba i osnova za lični razvoj svakog mladog čoveka koji će sticati različita znanja i iskustva, postavljajući temelje za lepšu budućnost čitave zajednice”, poručila je Milena Alargić sa bine Pozorištanca.

Program koji su Svetozarci pripremili je bio kombinacija muzike i pevanja, dramskog izvođenja i govorenja poezije, a prikazan je i film o Jasenovcu nastao baš u školi, a napravili su ga maturanti. Program je vodila učenica Teodora Momčilović, koja je i recitovala pesmu Marine Cvetajeve “Ja ću te oteti”, sa kojom je napravila uspeh na recitatorskom takmičenju. Hor OŠ “Žarko Zrenjanin Uča” iz Nadalja je nastupio sa nekoliko pesama, kao plod dobre saradnje dve obrazovne institucije. Učenice Milica Bjelac i Ivona Skenderović pevale su “Jovano, Jovanke”, Junaci sa Košara” i “Kosovski božuri”, dok su Biljana Jacić i Veljko Golub prvo otpevali pesmu na nemačkom “Liebeslied” poznatog pesnika Rajner Marija Rilkea, a zatim i “Još ti se nadam”, poznati duet Emine Jahović i Saše Kovačevića. Učenici Matej Novevski i Mihailo Lukić su izveli deo Šekspirovog komada “Mletački Trgovac”, a na posletku su članovi dramske sekcije izveli jednu scenu iz filma “Šešir profesora Koste Vujića”.

Program je zatvoren dodelom priznanja i jubilarnih nagrada, kako učenicima tako i zaposlenima u ovoj školi.

Facebook Komentari