Prvi dan KOBASICIJADE u Turiji 2024

Prvi dan KOBASICIJADE u Turiji 2024

23. februar 2024.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje

Prvi dan 40. “Kobasicijade” u Turiji, petak, 23. februar, bio je više nego uspešan i kao takav je odlična uvertira za ono što sledi u subotu, 24. februara 2024 godine.

Već oko podneva počeo je program na bini u centru Turije, s tim što je ona po prvi put postavljena na putu prema Nadalju, umesto kraj zgrade Mesne zajednice gde je obitavala prethodnih decenija. Deca iz vrtića Pepeljuga izvela su program pod nazivom “Deca Turije za Turiju”, pevajući i igrajući označila su početak manifestacije.

U 14.00 časova, sa leve i desne strane puta ka bini, održavalo se takmičenje u pravljenu kobasica, koje je za razliku od prethodnih par godina, iz sportske hale preseljeno na otvoreni prostor, što se pokazalo kao dobar potez, jer je više posetilaca “Kobasicijade” moglo da svedoči magiji nastajanje specijaliteta u crevu po različitim recepturama. Učešće je uzelo 12 ekipa, od 15 prijavljenih, a pobedu je odneo domaći tim, “OZZ Turija”, drugo mesto pripalo je gostima iz Slovenije, a treća je bila ekipa “Naša deca”.

Prvi dan KOBASICIJADE u Turiji 2024

Takmičenje je trajalo sat i po, vreme koje je iskorišćeno za kvalitetno druženje svih učesnika, a ambijent su upotpunili tamburaši okupljeni oko imena “Srce Bačke”, tako da je doživljaj bio maksimalno dobar – pravi turijski.

“Za nas u Turiji je ovaj 40. jubilej jako važan, čovek u tim godinama se smatra da je već zreo, tako da je i naša manifestacija, i kobasica, takođe zrelija.”, komentariše prvi dan “Kobasicijade” Željko Popić, predsednik Udruženja “Kobasicijada”.

“Svaka godina u tom dugom nizu organizovanja ove svetkovine bila je ozbiljnija, tako je i ove 2024. godine, a verujem da ćemo i u budućnosti praviti ozbiljnu manifestaciju, jer je ‘Kobasicijada’ za nas u Turiji, deo nas samih. Takođe, ona je važna i za ljude sa strane, imamo prijatelje koji dolaze na ‘Kobasicijadu’ punih 40 godina, mislim da to mnogo govori o tome kakvo blago imamo.

Program jeste počeo u 12 sati, ali je u centru sela haos počeo, u pozitivnom smislu, još u 6 ujutru. To nikad ranije nije bilo, da su prodavci sa tolikim brojem tezgi došli petkom tako rano i da je prodaja već počela. Bilo je zadovoljstvo to videti. Čini mi se da su ovog poslednjeg vikenda u februaru, svi ljudi na godišnjem odmoru i da su došli, ili će doći sutra, u našu Turiju.”, kaže nam uz osmeh gospodin Popić, ponosan na svoju Turiju, Turijce i naravno “Kobasicijadu”.

Drugog dana manifestacije (subota, 24. ferbruar) program po sledećoj satnici:

Kobasicijada u Turiji

10:00 Kulturno-umetnički program
11:30 Iznošenje najduže kobasice od 2.040 metara
12:00 Svečano otvaranje Kobasicijade
12:30 Nastavak kulturno-umetničkog programa
14:00 Proglašenje najbolje suve kobasice u tri kategorije: iz Turije, van Turije i mesne industrije
-Takmičenje u brzom jedenju kobasice
-Čovek iz najudaljenijeg mesta
-Najteži čovek
15:00 Odjava programa
19:00 Koncert Harisa Džinovića.

Nedelja 25. februar
18:00 Koncert KUD „Bard” i KUD „Vila” u sportskoj hali.

Facebook Komentari