Sportske igre mladih svečano otvorene

Sportske igre mladih svečano otvorene

12. februar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Škola, Sport

Sportske igre mladih (SIM) po drugi put su okupile decu srbobranske opštine, iz sve četiri osnovne škole u dvorani CST-a, kako bi u maniru fer igre i najboljeg raspoloženja provela dan družeći se i nadmećući za pijetet najboljih sportskih ekipa na lokalu. Najmasovnija manifestacija amaterskog sporta u Evropi, putujući po Srbiji i regionu stigla je danas u Srbobran.

Igre je otvorio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, pozdravljajući pre svega decu, poželevši im mnogo sreće, ali i da se dobro zabave u još jednom danu koji je samo njihov. “Aktivnosti koje sprovodimo, trud i rad koji se ulažu, pre svega su usmereni na našu decu. Zbog toga mi je neizmerno drago, što je Srbobran ponovo deo Sportskih igara mladih, što imamo priliku da omogućimo deci, pre svega, jedno kvalitetno druženje, sportske aktivnosti koje će doprineti razvoju i promociji sporta na teritoriji naše opštine.”, rekao je Debeljački, a potom proglasio igre otvorenim.

Sportske igre mladih svečano otvorene

Napominjući da je prošlogodišnja organizacija bila odlična, Miodrag Gogić – izvršni direktor Sportskih igara mladih, kaže da je sa zadovoljstvom odlučeno da se igre u Srbobranu održe i ove godine.“Srbobran je potpuno zasluženo i ove godine jedna od stanica našeg karavana. Deca se druže i stiču nova prijateljstva kroz takmičenje u deset sportova, a kroz edukativnu radionicu o ekologiji, stiču saznanja o zaštiti životne sredine. Nadam se da će i deca iz ovog grada postići rezultate koji ih mogu odvesti na pokrajinsko takmičenje u Apatinu, a zatim na državno na Zlatiboru, i međunarodno finale u Splitu”, rekao je Gogić, te se zahvalio Opštini Srbobran i Centru za sport i turizam za sve što čine kako bi deca uživala i bila deo Sportskih igara mladih.

Direktor Centra za sport i turizam opštine, Slobodan Subić, je i koordinator Sportskih igara mladih za opštinu Srbobran, zbog čega mu je dodatno stalo da igre budu dobro organizovane i na apsolutnu korist deci. “Zadovoljstvo mi je što je Centar za sport i turizam, i Opština Srbobran, domaćin Dunav osiguranje – Sportskih igara mladih. Ovo je jedan od najlepših događaja za decu školskog uzrasta u Evropi, a na Balkanu sigurno. Hoću da iskoristim priliku da se zahvalim predsedniku Opštine Srbobran na podršci i ulaganju u sport i dečiji sport.”, rekao je Subić.

Ekipe učenika iz sve četiri škole prvo su se takmičila na SIM poligonu “Zero Waste -zaštita čovekove okoline”, gde je za pobedu bilo potrebno koordinisati brzinu, osnove fudbalske veštine i znanja o ekološkim normama razvrstavanja otpada. Potom je usledila radionica istog naziva koja je sprovedena među decom na tribinama Hale u Srbobranu, mini kviz znanaj sa temom ekologije donosio je deci poklone za svaki tačan ogovor. Na posletku je održano Kup takmičenje u fudbalu, posebno za dečake i devojčice, a najboljim ekipama dodeljene su medalje.

U konkurenciji devojčica prvo mesto osvojila je ekipa “Nadalj 1” iz OŠ “Žarko Zrenjanin Uča”, drugo mesto pripalo je ekipi “Ne znam kako” iz OŠ “Vuk Karadžić” Srbobran, dok su treće mesto zaslužile učenice OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbobran. Utakmice za treće mesto i finale završene su bez golova, tako da su osvajače medalja odlučivali penali.

Zlato za devojčice iz Nadalja

Kod dečaka je bilo golovo, u meču za treće mesto čak deset, te je bronzanu medalju zaslužila ekipa “Vukovi” iz OŠ “Vuk Karadžić” Srbobran. Drugo mesto je posle poraza od 1:0 pripalo ekipi “Nadalj 2” iz OŠ “Žarko Zrenjanin Uča”, dok su šampioni učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbobran. Na žalost, u obe konkurencije, ekipe iz OŠ “Petar Drapšin” Turija, ostale su bez medalja.

Šampioni iz Zmaja

U narednim mesecima, sve do maja 2024, održaće se takmičenja u: besketu, odbojci, između 2 vatre i atletici; tako da će opština Srbobran dobiti šampione i u tim disciplinama, a oni će imati priliku da odu na pokrajinsko SIM prvenstvo u Apatinu.

Inače, Sportske igre mladih se održavaju do avgusta meseca, deca potpuno besplatno učestvuju u profesionalno organizovanim takmičenjima u ukupno 10 sportova: mali fudbal, basket, rukomet, odbojka, odbojka na pesku, tenis, stoni tenis, šah, atletika i igra između dve vatre. Igre spajaju region, a učesnici su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Priliku da budu deo Sprotskih igara mladih deci su zajedno obezbedili kompanija Dunav osiguranje, Coca Cola koja organizuje istoimeni kup u fudbalu, i stalni partneri – Opština Srbobran i Centar za sport i turizam.

Facebook Komentari