Srbobranke ovladale BATIK tehnikom

Srbobranke ovladale BATIK tehnikom

09. februar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Dom kulture Srbobran je produbio saradnju sa slikarkom Nelom Horvat, nakon uspešne izložbe njenih dela Srbobranke su iskazale veliko interesovanje za ista, te je Ustanova kulture organizovala u svojoj Galeriji i radionicu u kojoj su se zainteresovani mogli oprobati u Batik tehnici slikanja, kojom i gospođa Horvat svoje vizije pretače u umetnička dela.

Slikanje voskom na svili, je najkraći opis ovog načina izražavanja, kojim su tokom istorije ovladale različite svetske kulture, među kojima je indonežanska. Nela Horvat već dvadeset godina usavršava Batik tehniku i zato je vrlo pozvana da o njoj i predaje; tako u četvrtak 8. februara, svoje znanje prenela i na desetak znatiželjnih dama koje su posetile radionicu u Srbobranu.

Srbobranke ovladale BATIK tehnikom

“Batik je jako teška tehnika, umetnik mora biti dobar crtač da bi njom ovladao, a potrebno je da bude i brz, vešt i sposoban da ovlada slikanje voskom jer on mora da se zagreje i u kratkom periodu nanese na svilu, pre nego što se ohladi, a pri tom on curi. Uz to, boje su na vodenoj bazi, razlivaju se, i zato se mora razviti osećaj koliko boje sme da se nanese, koliko četkica može da prihvati da bi se pravilno nanela.”, objašnjava Nela Horvat.

Srbobranke ovladale BATIK tehnikom

Srbobranke su sa umetnicom prošle sve segmente Batik tehnike, gde je planiranje slike možda i najvažniji deo posla. Kako je Nela objasnila, prvo se pravi skica na podlozi, a zatim se počinje sa najsvetlijim tonovima koji se potom prekrivaju voskom. Jedan po jedan kvadratni centimetar platna se tako oslikava od najsvetlijeg ka tamnijim tanovima – vrlo dug i pedantan posao.

Tu se posao ne završava, jer potrebno je vosak “izvaditi” kako bi ostala tanka svilene tkanina impregnirana bojom, sledi kaširanje i uramljivanje. “Ja sam se za ovu radionicu dobro pripremila jer je interesovanje bilo veliko, polako sam slikala objašnjavajući sve što radim, kako bi sve polaznice mogle da urade isto na svojim ramovima. Ja sam uživala, a verujem da su i Srbobranke.”, dodala je slikarka, zadovoljna časom Batika koji je održala.

Polaznice su se ozbiljno posvetile radionici kako ne bi izostavile ni jedan segment ovog komplikovanog i izazovnog načina slikanja. Strpljenje je na posletku donelo i zadovoljstvo, primetno na licima dama kad su videle konačne rezultate svog rada. Možda baš neka od njh odluči da se posveti Batiku, pronađe sebe u njemu i ostvari se kao uspešna slikarka.

Ovom radionicom je zatvorena izložba slika “Priče u kamenu” slikarke Nele Horvat iz Subotice. Batik je od organizacije UNESKO, 2009. godine, stavljen na listu nematerijalnih kulturnih dobara svetske kulturne baštine, a ova godina je proglašena za Međunarodnu godinu Batika.

Facebook Komentari