Potekla termalna voda u Srbobranu

Potekla termalna voda u Srbobranu

29. januar 2024.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Nakon višemesečnog bušenja bunara kraj Hotela “Elan”, najzad je potekla termalna voda u Srbobranu. Na lokaciji izvorišta danas su se sastali Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, i Šandor Nađ, vlasnik hotela, te su sa zadovoljstvom najavili dalje radove na rekonstrukciji zgrade i izgradnji bazenskog kompleksa.

“Mislim da sam najuzbuđeniji od svih nas danas. Za mene lično, a mislim da će taj utisak imati i većina Srbobranaca, ovo je jedan istorijski momenat za Srbobran i našu opštinu.”, počeo je obraćanje medijima Radivoj Debeljački.

“San koji smo imali, da koristimo termalne izvore na teritoriji Srbobrana, koji su veliki potencijal, konačno imamo priliku da vidimo kako to izgleda. U prethodnom periodu smo razgovarali o tome kako će hotel da zaživi zahvaljujući termalnoj bušotini, kako će Srbobran da dobije banju i tako se pozicionira u banjskom turizmu na teritoriji naše države. Zaista sam srećan što smo korak bliže tome, i nadam se da ćemo vrlo brzo ući u projektovanje samog objekta. Vlasnik hotela mi je rekao da su u toku razgovori sa projektantskim kućama, da se pripremi tehnička dokumentacija, nakon čega će Opština Srbobran imati obavezu da u skladu sa zakonom izda dozvole za građevinske radove i ja se nadam da će već u ovoj godini početi rekonstrukciju, što će našim građanima već biti značajno vidljivije “, rekao je Debeljački.

To što je potekla termalna voda u Srbobran, jednako je obradovalo i gospodina Šandora Nađa, iako radovi nisu tekli onom brzinom kako je to bilo planirano, zadovoljan je što je cilj postignut. “Nismo planirali da radovi oko bušenja traju ovako dugo, računali smo da ćemo završiti za tri meseca, to nismo uspeli jer smo morali da bušimo dodatnih dve stotine metara, ali smo zato dobili puno kvalitetniju vodu nego što je to projektom bilo predviđeno. Imaćemo i metan, tako da ćemo moći proizvoditi i svoju struju. Zadovoljni smo i sa temperaturom vode, ima oko šezdeset stepeni, a bunar je samoizlivni, voda teče brzinom od pet stotina litara u minuti.

Sve ukupno gledano mislim da se investicija isplati, verujem da ćemo ove godine krenuti u izvođenje radova, parcela za otvorene i zatvorene bazene je već kupljena, a za dve godine bi već mogli da imamo završen objekat. Voda još nije uzorkovana, za dva do tri dana ćemo imati rezultate i tad ćemo znati možemo li vodu da proglasimo i lekovitom, a ne samo termalnom. Tad ćemo moći da se opredelimo u koje svrhe će se kompleks koristiti, da li samo za rekreaciju ili može da bude i banjsko lečilište.”, saopštio je Šandor Nađ.

Atila Đerđ, ispred firme koja je bila zadužena za bušenje bunara, rekao je sledeće: “Ovakav bunar još nigde nije bušen u Vojvodini, razervoari vode na 1.200 do 1.250 metara dubine još nisu eksploatisani. Procena je da će kvalitet vode biti jako dobar. Nije bilo velikih problema pri bušenju, ni jedan koji nismo savladali, a meni je bilo zadovoljstvo što sam učestvovao u projektu koji je tako važan za Srbobran. Zahvalan sam što mi je ukazano poverenje da obavim ovaj posao, za mene je to velika stvar i dobar rezultat za moju firmu”, kazao je Atila Đerđ.

Facebook Komentari