Svetosavski koncert KUD-a "Bard" 2024.

Svetosavski koncert KUD-a “Bard” 2024.

28. januar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

“Stevan Vladislav Kaćanski – Bard” je kulturno-umetničko društvo od velikog značaja za Srbobran, čuva tradiciju naroda uz ime Starog barda dugi niz godina, a jedna od najlepših tradicija koju gaji je svakako Svetosavski koncert kojim svake godine zadivi publiku i postavi visoke standarde za svaki sledeći nastup. Tako je bilo i u subotu, 27. januara 2024. godine, u hali CST-a u Srbobranu.

Svetosavski koncert KUD-a “Bard” je ujedno i proslava slave ovog društva, na koju su pozvani svi istaknuti činioci lokalne zajednice, a dobrodošli su i svi drugi koji vole folklorne igre inspirisane zvucima izvorne muzike. Poput Svetog Save, Bardovci znanje i umeće prenose na nove generacije i tako na svojevrstan način doprinose “opismenjavanju” naroda, u pravcu kulture i scenske umetnosti.

“Svim našim Bardovcima čestitam slavu, sa željom da imaju uspešnu sezonu sa puno nastupa, gostovanja i druženja, da ostvare nova prijateljstva. Takođe im želim da ostanu što duže aktivni i time doprinesu održanju KUD-a i očuvanju i negovanju naše kulturne baštine i narodnog stvaralaštva. Pozivam sve zainteresovane, decu i omladinu, da nam se u pesmi i igre i pridruže, naša vrata su uvek širom otvorena”, pozdravljajući sve prisutne rekla je Zoranka Paroški zamenica predsednika KUD-a. Gospođa Paroški se zahvalila svim onima koji su na bilo koji način pomogli da se održi ovogodišnji Svetosavski koncert: na prvom mestu Opštini Srbobran, Ansamblu “Vila” iz Novog Sada koji je uzeo i učešće, kao i svim pojedincima koji su na bilo koji način učinili rad KUD-a “Bard” lakšim.

Svetosavski koncert KUD-a "Bard" 2024.

Sam slavski obred, u prisustvu kompletnog ansambla na sceni, vodio je sveštenik Goran Ranisavljević, koji se i obratio skupu. “Sveti Sava nije dobio svoju svetost rođenjem svojim, on je potekao iz dobre, časne porodice čiji su roditelji, takođe, svetitelji. On je neko ko je svojim očima gledao podizanje najvećih svetinja našega roda, svetitelj koji se predao Bogu i službi Bogu. Ličnost Svetoga Save je sinergija ljubavi, blagodeti i blagoslova božijeg, i njegove velike vere koju je pokazao time što je otišao na Svetu goru i tamo se potpuno predao Bogu. Ličnost Svetoga Save je ličnost prosvetitelja i učitelja, on je osnivač školstva, napisao je žitije svoga oca, napisao je mnoga pisma koja predstavljaju temelj obrazovanja. Podizao je pored manastira i velike bolnice, pomagao je sirotima. Pokazao je ljubav prema svakome čoveku bez obzira kako se ko ispoveda i koje je vere. Ljubav Svetoga Save neodvojiva je od Boga. Mi se ponosimo što je on naš prosvetitelj i učitelj, jer njegova nauka nas vodi u život dalje. Želim vam svima sretan i blagosloven praznik, da jedni drugima pomažemo, da jedni druge slušamo, da jedni prema drugima budemo onakvi kakav je Sveti Sava bio prema svakom čoveku. Naka blagoslov bude na svima vama”, reči su oca Gorana.

Predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, takođe je pozdravio sve prisutne, istakavši da tradicija održavanja Svetosavskog foncerta ima suštinsku vrednost za Srbobran, Turiju i Nadalj, zbog čega je lokalna samouprava rešena da uvek podrži sve slične ideje i inicijative, posebno one koje okupljaju ljude i grade duh zajedništva. “Tu je uloga KUD-a ‘Bard’ tokom cele godine veoma velika. Koristim priliku da članovima društva, ali i svima prisutnim, čestitam slavu Svetog Savu, koji je u srcima svih nas i zbog čega mi je posebno drago da upravo na ovaj dan imamo najveći kulturno-umetnički program. Najviše raduje prisustvo velikog broja dece i mladih i nadam se da će taj broj rasti iz godine u godinu”, poručio je Debeljački.

Galeriju slika sa koncerta možete pronaći na facebook stranici SrbobranDanas.rs.

Facebook Komentari