Odobreni svi projekti za energetsku sanaciju

23. januar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Svi građani Srbobrana, Turije i Nadalja koji su u prethodnoj godini zatražili od lokalne samouprave i Ministarstva rudarstva i energetike sufinansiranje mera energetske sanacije njihovih porodičnih kuća i stanova, dobiće novac za izvođenje ovih radova, čak i oni koji u prvom krugu nisu prošli stroge uslove konkursa. Ovo je saopštio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, prilikom dodele prvih 55 ugovora za energetsku sanaciju stambenih objekata.

“Raduje me nastavak dobre i svrsishodne saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Ta saradnja u ovom trenutku rezultira sa novih 55 ugovora za unapređenje energetske efikasnosti stanova i kuća u našoj opštini Srbobran. Ukupno smo za sada izdvojili devet miliona dinara, po 4,5 miliona Opština Srbobran i Ministarstvo rudarstva i energetike, dok će dodatno biti izdvojeno još po 2,5 miliona dinara. Uz izdvajanje građana, dolazimo do sume od čak 28 miliona dinara za energetsku efikasnost. Ove godine imali smo mnogo veću zainteresovanost građana za instaliranje grasnih kotlova u odnosu na postavljanje novih vrata i prozora, što je do sada bila najpopularnija mera, ali to se sada menja.

Možemo reći da smo sa današnjim potpisima došli do ukupnog broja od čak 155 ugovora, što je veoma značajan broj kada govorimo o sanaciji i unapređenju stambenih objekata na polju energetske efikasnosti. Veoma je važno istaći i građani treba da znaju da će i 34 konkursne dokumentacije koje nisu odobrene u prvom krugu, ipak biti podržane od strane Opštine Srbobran i nadležnog ministarstva, sa kojim smo dogovorili aneks ugovora i obezbeđivanje dodatnih sredstava. Tako će svi građani koji su bili na konkursnoj listi dobiti novčanu pomoć za ovu namenu”, rekao je nakon potpisivanja ugovora Debeljački.

On je pojasnio da je ove godine podršku dobio i projekat za instaliranje peći koja troši pelet, kao i više gasnih, što potvrđuje interesovanje građana i za druge mere sanacije, a dobro utiče i na smanjenje emisije štetnih gasova. “Svakoga dana merimo i pratimo zagađenost vazduha i uveren sam da će ove mere doprineti da u budućnosti imamo zdraviju životnu sredinu. S obzirom da smo ove godine imali i opredeljena sredstva za solarne panele, jasno je da su građani prepoznali značaj ovog konkursa i koriste pogodnosti za unapređenje svog života”, rekao je Debeljački.

Facebook Komentari