Deca izlagala rukotvorine u Domu kulture

22. januar 2024.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca

Da se u malim sredinama deca ipak uspevaju odvojiti od ekrana mobilnih uređaja, dokazuju uvek pesećene kreativne radionice koje sprovodi Udruženje “Ruka spasa”. Poslednja u nizu takvih radionica imala je u nedelju svoj epilog, u Galeriji Doma kulture Srbobran otvorena je izložba dela koje su stvorile spretne male ruke.

Izložba je pokazala da mladi nisu zainteresovani samo za moderne tehnologije, telefone i računare, već i za mnoge druge oblasti i aktivnosti kroz koje mogu pokazati svoje talente, samo ih je potrebno zainteresovati.

Da otvori izložbu i pruži podršku uspešnom projektu, došla je Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran. “Hvala svim aktivistkinjama ‘Ruke spasa’ koje već godinama organizuju ove radionice. One su prilika da deca usvoje nove veštine, da se upoznaju na koji način se nekada izrađivani razni ručni radovi i proizvodi, a za nas je važno da im otvorimo prostor da pokažu svoje talente i mogućnosti, kao i da od zaborava sačuvamo i na nove generacije prenesemo stara znanja i stare tehnike”, rekla je Milica Zarić i ponovila da je lokalna samouprava uvek spremna da podrži sve aktivnosti koje u fokus stavljaju mlade ljude.

Savka Lazić, predsednica “Ruke spasa”, zahvalila je Opštini Srbobran za svaku vrstu pomoći, jer bez nje radionice ne bi mogle biti organizovane, ali i da je svako izdvajanje i ulaganje ove vrste dobra odluka najbolje potvrđuje sve veće interesovanje dece za učešće i druženje na radionicama. “Ovoga puta decu smo pozivali samo putem medija, bez direktnih kontakata u školama, i imali smo ih na radionicama čak 53. Prethodni put smo imali više od 100 mališana i to je broj koji mi ne možemo da primimo u našim prostorijama, u kojima najrađe radimo jer su u njima naše mašine i oprema. Koristimo uvek priliku da ih upoznama sa tradicijom, ovoga puta posebno smo se trudili da ih upoznamo sa materijalima, vunom, pamukom, somotom i drugim; sve je rađeno ručno i deca su se upoznala sa takozvanim fircanjem. Najmlađi polaznik imao je 4, a najstariji 16 godina. Veoma smo zadovoljni kako su radili, koliko su bili zainteresovani, i stvarno su se radovali izložbi. Imamo vrednu i kreativnu decu, decu za svu pohvalu, i već sada mogu najaviti nova druženja i nove radionice”, rekla je Savka Lazić.

Facebook Komentari