Poziv Srbima poreklom iz Federacije BiH

Poziv Srbima poreklom iz Federacije BiH

15. decembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, počeo je sa realizacijom programa Informisanja o imovinskim pravima Srba u Federaciji BiH. Na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine u toku je postupak harmonizacije, tj. uspostave/zamene zemljišnih knjiga. Postupak se odvija tako što svaka opština raspisuje javni poziv za jednu ili više svojih katastarskih opština u kome poziva građane da sami prijave svoju imovinu najčešće sa rokom od 60 dana ili maksimalno godinu dana.

U Federaciji BiH se ovi pozivi ne šalju lično nego se samo objavljuju u službenom glasniku i nekim štampanim medijima koji velikom broju izbeglih Srba (ali i drugih) nisu dostupni, tako da ne mogu biti informisani kada je za njihovu katastarsku opštinu raspisan javni poziv. U praksi to znači da postoji realna opasnost da ne saznaju na vreme za taj javni poziv i da propuste propisane rokove da upišu svoju imovinu ili imovinu svojih predaka na koju polažu pravo. Takođe, postoji realna opasnost da tu imovinu prijavi i upiše neko drugi, pa je onda postupak dokazivanja imnovinskih prava i povrata imovine veoma komplikovan i skup, tako da mnogi odustaju i ostaju bez ostvarenja svojih imovinskih prava.

JAVNI POZIV SVIM SRBIMA POREKLOM IZ FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE DA SE JAVE KANCELARIJI ZA PRAVNU POMOĆ

“Obaveštavamo Vas da je otvorena posebna Kancelarija u Beogradu za pružanje besplatne pravne pomoći koja se između ostalog bavi i problematikom vezanom za ovaj upis imovine u Federaciji BiH. Stoga pozivamo sve građane koji poseduju imovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, a imaju prebivalište na području opštine Srbobran, da nam se obrate i na vreme prijave svoju imovinu. Kancelarija se nalazi u ulici Gavrila Principa 16, Beograd, broj telefona 064-395-38-38″, stoji u Javnom pozivu.

Facebook Komentari