Brza saobraćajnica počela da se gradi

Brza saobraćajnica počela da se gradi

13. decembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Privreda, Saobraćaj

Brza saobraćajnica – “Osmeh Vojvodine”, počela je da se gradi a sam početak radova ozvaničen je u sredu, u Bačkom Bregu, čemu je prisustvovao i Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Brza saobraćajnica koja treba da spoji granične prelaze sa Mađarskom i Rumunijom, Bački Breg i Srpsku crnju, u svojoj najjužnijoj tački prolazi i kroz katastarsku opštinu Srbobran. Zvanični početak njene izgranje ozvaničili su Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Miloš Vučević, potpredsednim Vlade Srbije i ministar odbrane, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, uz prisustvo predstavnika svih opština i gradova na trasi puta.

“Sjajna vest za Vojvodinu i sajna vest za našu opštinu Srbobran! Danas su pokrenuti veliki radovi na izgradnji brze saobraćajnice, granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg) – Sombor – Kula – Vrbas – Srbobran – Bečej – Novi Bečej – Kikinda – granični prelaz sa Rumunijom (Srpska Crnja), dužine 185,5 km, takozvani ‘smajli’. To će našem Srbobranu, kao i Turiji i Nadalju, omogućiti još bolju povezanost sa mestima u okruženju, još bolji strateški položaj jer će Srbobran praktično biti na dva auto-puta. Za nas će ‘Osmeh Vojvodine‘ značiti i toliko željenu obilaznicu za teretni saobraćaj, koji sada vrlo često prolazi pored škola, vrtića i kroz dobar deo ulica u naseljenim mestima. Realizacijom ovog projekata dobićemo sve ono što sanjamo decenijama; još bolju vezu sa regionim, još veće interesovanje investitora, još efikasniju privredu i vrednovanje Opštine Srbobran u okviru razvijene Vojvodine i Republike Srbije. Zato Srbobran ne sme da stane, Srbija ne sme da stane”, poručio je nakon prvih radova Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Brza saobraćajnica je projektovana za brzinu od 100 kilometara na sat. Na delu trase od Sombora do Kikinde planirana je izgradnja 46 mostova (preko kanala i prolaza za put), 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta. Planirana je i izgradnja 12 petlji: Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka, Kula, Vrbas Zapad, Vrbas Sever, Vrbas Istok, Vrbas E75, Srbobran Sever, Turija i Kikinda Istok. Planirana je izgradnja i 13 površinskih kružnih raskrsnica.

Brza saobraćajnica počela da se gradi

“Ovako veliku i značajnu brzu saobraćajnicu nismo gradili još od početka 70-ih godina i izgradnje auto-puta Beograd – Subotica, koji je građen u fazama. Juče su počeli radovi na izgradnji auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, danas na izgradnji brze saobraćajnice ‘Osmeh Vojvodine’. Sa ovim, ali i sa svim drugim konkretnim projektima, u narednih sedam do osam godina, videćemo potpuno novu sliku Vojvodine, a time i cele naše države”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Facebook Komentari