Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u "Biseru"

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen u “Biseru”

04. decembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, Lokalna samouprava, udruženje

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser” iz Srbobrana, danas je u prostorijama Dnevnog boravka na Vašarištu, obeležavalo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, čemu su se prodružili i brojni gosti, predstavnici lokalne samouprave, lokalnih organizacija i udruženja.

Za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Udruženje za pomoć MNRO „Biser“ isplaniralo je različite aktivnosti, ispričala nam je Marinela Sabo. “Danas su u poseti korisnicima Dnevnog boravka bili: zamenica predsednika Opštine Srbobran Milica Zarić, član Opštinskog veća Jovica Andrić, dr Ilija Gazepov sa predstavnikom iz ‘Plavog kruga’ i sekretar Goran Radovanović iz Crvenog krsta. Našim korisnicima uručili su vredne poklone koji će im značiti u daljem radu. Korisnici su se obradovali tablet uređaju na kojem će raditi kroz različite edukativne aplikacije, zvučnicima koje mogu priključiti na kompjuter ili tablet, kao i prehrambenim namirnicama koje će koristiti u kulinarskim radionicama. Dr Ilija je svim korisnicima i zaposlenima u Udruženju izmerio pritisak i šećer u krvi, redovno vodeći računa o našem zdravlju. Zahvaljujemo se svima na podršci koju nam pružaju kroz sve naše aktivnosti i drago nam je što ostvarujemo jednu kvalitetnu saradnju sa njima.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Ove godine učestvovali smo na likovnom konkursu ‘Svet u boji’ koji je organizovalo Udruženje za pomoć MNRO ‘Duga’ iz Leskovca povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Naš korisnik Mirko Vujić osvojio je 1. nagradu na konkursu, imao je priliku da poseti Leskovac i bude deo lepo organizovane manifestacije, dodele nagrada, kao i mogućnost da ostvari nova poznanstva i druženja.

Danas se održava naša tradicionalna prodajna izložba u Erste banci u Srbobranu, gde naši korisnici dnevnog boravka prodaju radove koje su pravili tokom radionica. Na prodajnoj izložbi nalaze se sapuni, sveće, magneti, obeleživači za knjige, torbe i mnoga druga dekoracija božićnog karaktera. U utorak u dnevni boravak dolaze deca iz OŠ ‘Jovan Jovanović Zmaj’, a u četvrtak nam dolaze deca iz OŠ ‘Vuk Karadžić’. Korisnici Dnevnog boravka imaće priliku da zajedno sa njima učestvuju u kreativnoj inkluzivnoj radionici, a sve to u cilju ostvarivanja boljih socijalnih interakcija i otklanjanja predrasuda. Radujemo se što smo u mogućnosti da imamo širok spektar različitih aktivnosti povodom obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, i što ostvarujemo lepu saradnju sa predstavnicima iz različitih institucija opštine Srbobran”, objasnila je detaljno Marinela Sabo – direktorica Udruženja za pomoć MNRO „Biser“.

Čestitke “Biseru” tokom posete je uputila Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran. “Ne samo na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom već svakoga dana, moramo graditi društvo senzibilisano za potrebe ovih ljudi, društvo koje brine o osobama sa invaliditetom, koje im stvara prilike da se ostvare u najvećoj mogućoj meri. Opština Srbobran uspešno obezbeđuje materijalni deo tih potreba kroz rad Udruženja ‘Biser’, ali mislim da je potrebno da se svi mi svojim odnosom prema osobama sa invaliditetom pokažemo kao da smo deo tima koji je uvek njima na usluzi. Spremni smo da i dalje podržavamo programe i projekte koji će svojom realizacijom pomoći da osobe sa invaliditetom budu u svakom smislu integrisane u društvene tokove“, saopštila je Zarić.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, za posetu “Biseru”, iskoristio je i Crveni krst, odnosno sekretar ove organizacije u Srbobranu – Goran Radovanović. Došao je takođe noseći pregršt poklona, sa namerom da sa štićenicima udruženja provede neko vreme u druženju. “Puno mi je srce kad god dođem u ovu ‘ustanovu’, već dobro poznajem sve korisnike Dnevnog boravka, često se družimo, nedavno smo radili Prvu pomoć, imamo lepe zajedničke uspomene na Eko kamp i sarađivaćemo verujem još mnogo puta u budućnosti. Trudim se da za ovo Udruženje budem uvek na raspolaganju, u planu nam je da sa Bankom hrane Vojvodina u narednim danima obezbedimo još neke poklone pred praznike, a ne samo za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj dan jeste važan, jer treba celo društvo da podseti na to da su i osobe sa invalidetetom deo zajednice, oni žele da budu ravnopravni članovi društva i mi to treba da im omogućimo”, rekao je Radovanović prilikom posete.

Facebook Komentari