Beč je sledeća destinacija za "Lenkino sazvežđe"

Beč je sledeća destinacija za “Lenkino sazvežđe”

02. decembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Poslednja etapa u realizaciji projekta “Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih”, nakon Beograda, Gacka i Budimpešte, Beč je naredne nedelje. Dom kulture Srbobran poziva sve prijatelje koji su u mogućnosti da dođu u Beč i prisustvuju trodnevnom programu “Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih” u organizaciji Doma kulture Srbobran i Udruženja A:Kultura iz Beča je u saradnji sa Maticom srpskom, Centrom za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

“Prvog dana Beč je, u utorak, 05. decembra u 19.00 časova, u VHS Rudolfsheim Fünfhaus, Schwendergasse 41, održaće se program pod nazivom ‘Književno-naučni susreti’. Program će otvoriti predsednik Udruženja A:Kultura, g. Milorad Samardžija, pozdraviti prisutne i uvesti ih u trodnevnu proslavu jubilarne 10. godišnjice društva, nakon čega će direktor Doma kulture Srbobran, Dejan Korceba predstaviti istorijsko nasleđe i kulturno-turistički potencijal Srbobrana, a potom će o zbornicima o porodici Dunđerski govoriti: dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, dr Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice srpske, i mr Pavle Orbović, kustos u Gradskom muzeju Vrbas. Zatim će manifestaciju i književnu nagradu ‘Lenkin prsten’ predstaviti dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i dugogodišnji predsednik stručnog žirija za dodelu ove nagrade. Planirano je i da Pero Zubac govori svoju nagrađenu pesmu, a tokom programa poeziju laureata i Laze Kostića govoriće i pesnik iz Srbobrana, Goran Blagojević.

Drugi dan programa, u sredu 6. decembra u 19:30 časova u Festsaal der Bezirksvorstehung 15, Rosinagasse 4, u Beču održaće se Svečani koncert „Tri noći” na kojem će Udruženje A:kultura dodeliti zahvalnice zaslužnim članovima i partnerima. Predviđeno je da se obrate dr Milan Micić u ime Matice srpske, dr Zoran Đerić u ime manifestacije „Lenkin prsten” i Dejan Korceba, u ime Doma kulture Srbobran. U programu će takođe učestvovati tamburaški orkestar „Srce Bačke” iz Srbobrana, pesnik Pero Zubac i glumac Miodrag Petrović, prvak drame SNP-a, sa odlomkom iz monodrame „Ja, Lazar”, a veče se završava koncertom orkestra A:Kulture iz Beča sa spektakularnom završnicom svih učesnika programa.

Treći dan programa, u četvrtak, 07. decembar u 19.30 časova u hotelu Bristol, u ulici Kärntner Ring 1, upravo u istom onom hotelu u kojem je Lenka Dunđerska odsela i provela svoje poslednje dane života, odigraće se ljubavna drama ‘Od raja do beznjenice’ autora Zorana Subotičkog, u kojoj glume Miodrag Petrović u ulozi Lazara Dunđerskog, Ervin Hadžimurtezić u ulozi Laze Kostića, i Jovana Radovanović u ulozi Lenke Dunđerske.

Ovaj trodnevni program je završnica velikog projekta ‘Lenkino sazvežđe stazama Dunđerskih’, koji su podržali Opština Srbobran i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a koji ima za cilj promociju manifestacije i književne nagrade ‘Lenkin prsten’, kao i predstavljanje pesnika dobitnika ove nagrade; zatim promociju dva zbornika ‘Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine’ koji su nastali kao plod saradnje Matice srpske, Opštine Srbobran i Doma kulture Srbobran, a rezultat su rada naučnika i istraživača na dva naučna skupa održana 2021. i 2022. godine u Srbobranu na temu porodice Dunđerski. Treći segment projekta je pozorišna predstava ‘Od raja do beznjenice’ autora Zorana Subotičkog, o tragičnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski. Projektom je predviđeno da se program prikaže u gradovima vezanima za porodicu Dunđerski, a posebno za Lenku, pa je u septembru program prikazan u Gacku u Republici Srpskoj odakle je poreklom porodica Dunđerski, zatim u Beogradu, Budimpešti i na kraju trodnevni program u Beču, gradu u kojem je Lenka provela svoje poslednje dane”, saopšteno je iz Doma kulture.

Sve informacije, rezervacije i prodaja karata kod partnera iz Beča, Udruženja A:Kultura:
[email protected]
SMS, WhatsApp, Viber: 0660 488 0039

Facebook Komentari