NOVI ELAN je jesenji prvak 2. Vojvođanske lige u kuglanju

NOVI ELAN je jesenji prvak 2. Vojvođanske lige u kuglanju

23. novembar 2023.

Mesto: Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: kuglanje, Sport

Javnosti je malo poznato da je najtrofejniji reprezentativni sport Republike Srbije kuglanje, značajno je ispred basketa ili vaterpola, a na lokalu se još manje zna za uspehe kuglaškog kluba iz Srbobrana. Sportsko udruženje kuglaša “Novi Elan” Srbobran se takmiči u Drugoj Vojvođanskoj ligi i apsolutni je lider prvenstva.

Iako je Srbobran uvek imao odlične kuglaše, još pre 50 godina Srbobranci su bacali kuglu, nastupali su na radničkim igrama u ime kombinata “Elan”, a kasnije i za klubove iz cele Vojvodine, ali tek 2019. godine osnivaju svoj prvi klub “Novi Elan”. Odmah su imali zapažene uspehe, napredovalo se brzo, a u sezoni 2023/24. došli su u poziciju da nemaju ni jedan poraz u prvoj polovini sezone, sa skorom 7/0 proglašeni su za jesenje prvake.

Pre samo dve sezone kuglaši srbobranskog kluba su, u trećem rangu takmičenja – Prva Vojvođanska liga, borili se za ulazak u Prvu ligu Srbije – Grupa Sever (drugi rang), ali su sklopom nesrećnih okolnosti, uglavnom zbog povreda, ove sezone vraćeni u Drugu Vojvođansku ligu (četvrti rang). Ove godine, pobedivši sve klubove od reda: “Petrovaradin”, “Jadran” Feketić, “NS 1932” Novi Sad, “Kanjiža”, “Senta”, “Radnički – LK” Kikinda i “Veteran BMV” Vrbas; “Novi Elan” je u jedinstvenoj poziciji, da već u trećem kolu prolećnog dela prvenstva obezbedi titulu prvaka i povratak u Prvu Vojvođansku ligu.

“Samo reči hvale imam za moje saigrače, svi se mi takmičimo isključivo iz ljubavi i dišemo kao jedan”, kaže nam Nikola Grubišić, član ekipe i predsednik Sportskog udruženja kuglaša “Novi Elan” Srbobran. “Nama je druženje na prvom mestu, u kuglanu donosimo samo dobro raspoloženje i zato rezultat ne može da izostane. Želja nam je da se vratimo u Prvu ligu Vojvodine, mislim da nam je tu i mesto.

Ekipu danas čine stariji momci, svi smo prešli pedesetu i znamo da je potrebno podmladi klub kako bi imao budućnost i to je ono na čemu želimo da radimo u narednom periodu. Mislim da je povratak u viši rang takmičenja dobra polazna osnova da se privuku mladi, uslovi za treniranje su savršeni, polaznici sa sobom treba da ponesu patike i želju da se oprobaju u nečem novom, što kuglanje za većinu i jeste”, rekao je Grubišić, jedan od dvanaestorice takmičara lokalnog kluba.

Klub će uskoro organizovati termin u kuglani Centra za sport i turizam u Srbobranu, za sve one mlade ljude koji bi voleli da se oprobaju u ovom sportu, jedini je uslov da polaznik ili polaznica ima minimum 12 godina, što se smatra da je dovoljno za bacanje kugle. Sport jeste fizički zahtevan, uključuje mišiće celog tela, a tehnika i taktika su presudni za ostvarivanje rezultata, ujedno može biti izazov i velika ljubav u životu.

Klub ima svu podršku Opštine Srbobran, renovirana kuglana CST-a je retka privilegija koju građani Srbobrana imaju, a članovi kluba “Novi Elan” imaju volju i želju da prenesu znanje novoj generaciji, samo je potrebno da se trenira. Uslovi savršeni za razvoj talenata.

Kuglana je pravljena davno i zato ima samo dve staze, a za zvanična takmičenja je potrebno bar četiri, zbog čega “Novi Elan” kao domaćin mečeve igra u Feketiću. Prvo sledeće kolo, 28. januara 2024. godine, Srbobranci će igrati kao gosti upravo u Feketiću, u utakmici sa ekipom iz ovog susednog mesta, što je odlična prilika da se dođe i navija, a ujedno i da oni koji razmišljaju da treniraju, vide sjajnu takmičarsku atmosferu u sportu gde je protivnik uvek i prijatelj.

Facebook Komentari