Lenkino pero 2023 Srbobran

Lenkino pero 2023: Uručene nagrade i pohvale

20. novembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Kultura

Pesnička nagrada za mlade pisce uspostavljena od strane Doma kulture Srbobran dodeljena je sinoć po treći put u sali Malog pozorišta, za dve uzrasne kategorije stvaralaca. Nagradu “Lenkino pero 2023” primili su: u kategoriji Srednja škola – Uroš Mikulić (III razred Gimnazije „Laza Kostić“, Novi Sad) sa pesmom „Dudova šuma“, i u kategoriji Osnovna škola – Tara Vasić (VIII-1, OŠ „P.P. Njegoš“, Zrenjanin) za pesmu „Nekoliko stvari koje mrzim o tebi“.

Lenkino pero 2023: Uručene nagrade i pohvale

Nakon svečanosti na kojoj je, u subotu, dodeljena nagrada “Lenkin prsten“, jednako je interesovanje ljubitelja poezije bilo i za “Lenkino pero 2023”, s tom razlikom što je u nedelju sala Malog pozorišta bila ispunjenija mlađim licima. Bilo je ovo je ujedno i završno veče manifestacije „Lenkin prsten”, tokom koje se moglo čuti čak 36 pesama mladih pesnika, prispelih na konkurs Doma kulture Srbobran.

Lenkino pero 2023: Uručene nagrade i pohvale

Kako je već pomenuto nagrađene su dve pesme, ali kako su i druge zavredile pažnju žirija, pokazavši da je talenat i umeće pisanja široko rasprostranjeno u generaciji koja dolazi, nekolicini najboljih su uručene pohvale. Sva priznanja, u ruke nagrađenih su predali: predsednica Skupštine opštine Srbobran, Milena Alargić, poslanica Skupštine AP Vojvodine, Ljiljana Plazačić, i direktor Doma kulture Srbobran, Dejan Korceba.

U Prvoj kategoriji, Osnovna škola, Pohvalnice su primile mlade pesnike Viktorija Višnjevac i Anastasija Radulović, dok su u Drugoj kategoriji, Srednja škola, iste predate u ruke momaka: Ivana Kaljevića, Veljka Goluba i Vuka Nikolića. Napomenuto je da su mladi pesnički talenti izuzetno značajni za kulturnu i pesničku budućnost, i kako je uvek potrebno pružiti im podršku i potporu, ne bi li se razvijali i postali značajni književni stvaraoci.

Gost večeri bila je pesnikinja Gordana Jović, koja se prisutnima obratila jednom svojom pesmom i poukom, a zatim je iz ljubavi prema mladim telentima, svim učesnicima konkursa „Lenkino pero 2023“ poklonila po jednu svoju knjigu.

Da program u Lenkinoj varoši, novembarskoj prestonici ljubavi, poezije i romantike bude potpun užitak, potrudili su se članovi hora Osnovne muzičke škole Vrbas, Odeljenje u Srbobranu, koji je predvodila dirigentica Jadranka Miković Džaferović, uz muziku sa gitare prof. Miloša Milivojevića, tamburaškog tria predvođenog prof. Aleksandrom Amidžićem, klavirskom pratnjom prof. Sanjom Dakser Radivojević i prof. Adrien Kukti Milivojević.

Facebook Komentari