Dan primirja i pomen stradalima u Prvom svetskom ratu

Dan primirja i pomen stradalima u Prvom svetskom ratu

11. novembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava

Kao država koja je najduže učestvovala u Prvom svetskom ratu i u njemu najviše stradala, Srbija s pravom Dan primirja, 11. novembar 1918. godine, obeležava značajnije i pridaje mu veću pažnju nego što većina država to čini. Danas je obeležavanje ovog datuma upriličeno i u Srbobranu, gde je u hramu Svetog Bogojavljenja služen pomen stradalim žiteljima opštine, uz prisustvo većeg broja vernika.

Za Dan primirja narod se prvo okupio u samoj crkvi gde su sveštenici SPC služili parastos, a zatim je molitva nastavljena i pred bogomoljom, levo od ulaza, gde se nalazi spomen ploča sa imenima Srbobranaca, čija se imena znaju, a koji su stradali u ratnom vihoru 1914.-1918. godine.

Nakon molitve, podno iste su položeni venci od strane predstavnika Opštine Srbobran, predsednika Radivoja Debeljačkog i predsednice Skupštine Milene Alargić, a zatim su na isti način poštovanje poginulima redom izrazili: delegacija Srpske napredne stranke Srbobran, Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata opštine Srbobran, Udruženje ratnih vojnih invalida Srbobran, Udruženje boraca ratova 1990.-1999. “HRABRI BORCI“ Srbobran.

“Dan primirja u Prvom svetskom ratu je još jedna prilika da odamo pijetet svim žrtvama, da se setimo naših predaka koji su stradali u Velikom ratu braneći naše mesto, naš narod i otadžbinu. Zbog toga smo se danas okupili u pravoslavnom hramu u našem Srbobranu i položili vence na spomen obeležje koje je utisnuto u zid same crkve. Uvek je važno, rekao bih neophodno, da se sećamo svih naših predaka koji su svojim životima, prolivajući krv, branili pravo na slobodu i život pre svega. Ovaj dan je velik ne samo za nas, nego za celu Evropu i dobar deo sveta, zbog čega mi je drago da smo se i mi okupili u velikom broju, što smo zajednički obeležili ovaj veliki praznik”, rekao je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Dan primirja i pomen stradalima u Prvom svetskom ratu Srbobran

Dan primirja je 2012. godine ponovo uvršten u red značajnih datuma koje obeležava Republika Srbija. On predstavlja sećanje na dan, kad je posle četiri godine rata, najvećeg do tad, potpisano primirje u Francuskoj, u železničkom vagonu blizu gradića Kompjenj, sa pobedničke strane sile Antante – Rusija, Francuska i Velika Britanija, a na drugoj Nemačka i Austrougarska.

Facebook Komentari