Ovog vikenda besplatan kardiološki pregled

Ovog vikenda besplatan kardiološki pregled

03. novembar 2023.

Mesto: Beograd, Nadalj, Novi Sad, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

U Domu zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, za subotu i nedelju, 4. i 5. novembra, je zakazana nova akcija preventivnih besplatnih pregleda. Tokom oba dana, u vremenu od 8.00 do 16.00 časova, građani će moći da urade kardiološki pregled, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i ovog vikenda u 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije organizuje akcije, detaljan kardiološki pregled za veliki broj ljudi. Iz lokalnog Doma zdravlja pozivaju građane Srbobrana, Turije i Nadalja da iskoriste priliku, jednostavno i brzo obave ovaj važan zdravstveni pregled.

Važna napomena za sve one koji žele da izvrše analizu krvi je da najmanje 12 časova pre uzorkovanja ne smeju konzumirati bilo kakvu hranu, niti piti bilo kakve napitke osim vode. Samo u ovom slučaju mogu se dobiti relevantne vrednosti, upozorili su iz Doma zdravlja.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove u navedenim danima od 8.00 do 16.00 sati.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima, navedeno je u saopštenju RFZO. Podsećaju da su u oktobru rađeni ultrazvuk dojke, PSA test i pregledi štitaste žlezde.

Facebook Komentari