Ambasador Japana uručio vredan poklon Udruženju BISER

Ambasador Japana uručio vredan poklon Udruženju BISER

25. oktobar 2023.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Donaciju vrednu 31.647 evra, u vidu specijalizovanog kombi vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, danas je zvanično uručio Udruženju za pomoć MNRO “Biser” u Srbobranu, Ambasador Japana u Republici Srbiji Akira Imamura.

Na prijemu vozila, kakvo je odavno potrebno “Biseru” za prevoz korisnika usluge Dnevni boravak, prisustvovali su Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, Slavka Popić, predsednica Udruženja “Biser”, i Biljana Barošević, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije. Prvi deo posete obavljen je u sedištu “Bisera”, u srbobranskom naselju Vašarište, gde je Ambasador Japana posetio i štićenike Udruženja, dok je drugi deo bio u sedištu Opštinske uprave, gde je održana konferencija za medije.

“Veliko mi je zadovoljstvo da vam se danas obratim povodom svečane primopredaje japanske donacije stanovnicima opštine Srbobran. Prvo bih želeo da naglasim, visoko cenim saradnju koju smo uspostavili sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na unapređenju kvaliteta usluga socijalne zaštite u Srbiji. Isto tako, želeo bih da odam priznanje gospodinu Debeljačkom za njegove napore da poboljša životne uslove svojih sugrađana i da se zahvalim gospođi Popić na uspešnom završetku ovog projekta“, počeo je prvi sa izlaganjem Ambasador Imamura.

Donaciju vrednu 31.647 evra, u vidu specijalizovanog kombi vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, danas je zvanično uručio Udruženju za pomoć MNRO “Biser” u Srbobranu, Ambasador Japana u Republici Srbiji Akira Imamura.

Izražavam najdublje poštovanje prema zaposlenima u Dnevnom boravku na njihovoj kontinuiranoj posvećenosti u pružanju pomoći i osamostaljivanju mladih sa invaliditetom. Pretpostavljam da postoji mnogo izazova i poteškoća u pružanju bezbedne i adekvatne usluge korisnicima. Čuo sam da prethodno vozilo koje je korišćeno za prevoz korisnika nije ispunjavalo bezbednosne standarde za prevoz osoba u invalidskim kolicima, tako da nije postojala obezbeđena zaštita korisnika. Ugrožen je bio i svakodnevni dolazak korisnika u prostorije Udruženja jer se vozilo često kvarilo zbog zastarelosti.

Donaciju vrednu 31.647 evra, u vidu specijalizovanog kombi vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, danas je zvanično uručio Udruženju za pomoć MNRO “Biser” u Srbobranu, Ambasador Japana u Republici Srbiji Akira Imamura.

Kroz ovaj projekat obezbeđeno je novo vozilo pristupačno za invalidska kolica. Ono će omogućiti bezbedan i udoban svakodnevni prevoz za korisnike Udruženja ‘Biser’. Vlada Japana prepoznaje da je pružanje pomoći koje vodi smanjenju razlika između urbanih i ruralnih područja od velikog značaja za razvoj Srbije. Pored toga, čvrsto verujemo da je neophodno pružiti podršku socijalno ugroženim stanovnicima. Ovo je naša druga donacija Opštini Srbobran, 2002. godine obezbedili smo nove prozore, vrata i nameštaj za OŠ ‘Petar Drapšin’ u selu Turija, sa ciljem da poboljšamo uslove za učenje u tom kraju. Vlada Japana nastaviće da pomaže realizaciju projekata od direktne koristi za ugrožena lica, posebno u ruralnim sredinama, u cilju unapređenja osnovne socijalne zaštite u Srbiji.

Dragi prijatelji, sa zadovoljstvom danas posećujem Srbobran, grad u srcu Bačke, koji leži na termalnim izvorima i koji obiluje tradicionalnim vojvođanskim salašima. Očekujem da će se kroz ovaj projekat još više učvrstiti prijateljski odnos opštine Srbobran i Japana”, rekao je Ambasador Japana u Republici Srbiji Akira Imamura.

Biljana Barošević, pomoćnica ministra, prenela je skupu pozdrave ministra Nikole Selakovića, izražavajući zadovoljstvo zbog povoda kojim su svi okupljni posetili Srbobran. “Na samom početku, želim da ukažem da je Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Vojvodine, jedna od najstarijih organizacija u invalidskom pokretu, koja danas broji 1160 članova, u čijem sastavu je i Udruženje ‘Biser’. Moram da istaknem da Ministarstvo i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, kroz programski i stalno otvoreni konkurs, pomaže rad svih saveza u Srbiji, pa je tako kroz ova dva konkursa, Savezu udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Vojvodine u 2023. godini opredeljeno 11.337.330 dinara. Samo u opštini Srbobran postoje 3 udruženja osoba sa invaliditetom koja su u sastavu pokrajinskih saveza, a koja na teritoriji opštine okupljaju oko 762 osobe sa invaliditetom.

Važno je da napomenem, da kao što Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom pruža redovnu finansijsku podršku savezima, isto tako pomaže i ova tri udruženja, kojima su na Programskom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, u ovoj godini odobrena sredstva u iznosu od 772.000 dinara. Kada je reč o Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama ‘Biser’, u periodu od 2018. godine do 2022. godine, njima smo opredelili sredstva za adaptaciju prostora, kroz tri projektna ciklusa na stalno otvorenom konkursu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, i to u ukupnom iznosu od blizu 3,5 miliona dinara. Značajna podrška koju Ministarstvo pruža, udruženjima i savezima, u velikoj meri doprinosi sve boljem položaju osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji, na čemu radimo svakoga dana.

Ovo jeste Srbija bez barijera, kako glasi naša kampanja, koja ima za cilj da osobama sa invaliditetom omogući potpunu uključenost u društvo i ravnopravno delovanje sa svim drugim članovima društva. Uverena sam i da će specijalno vozilo koje je Ambasada Japana donirala ‘Biseru’, a predao Ambasador Japana Imamura, u značajnoj meri doprineti unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i olakšati njihovo svakodnevno funkcionisanje u opštini Srbobran. Na kraju, ne mogu a da ne spomenem značajnu podršku Vlade Japana koja kroz POPOS donacije pruža značajnu finansijsku podršku, ne samo za unapređenje socijalne zaštite, već i za sprovođenje projekata koji doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju naše zemlje i to od 1999. godine. Od tada do danas, kroz program je realizovan 251 projekat u vrednosti od oko 16 miliona evra. Ono što je značajno, i želim da napomenem, je da Republika Srbija na čelu sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem, svakodnevno radi na poboljšanju uslova za osobe sa invaliditetom, zbog čega izuzetno cenimo i ovu podršku koja je dobijena od strane ambasade Japana u Republici Srbiji. Još jednom, hvala Vladi Japana, hvala ambasadoru Imamuri na ovako značajnoj donaciji, čime zajedno stvaramo Srbiju bez barijera”, rekla je pomoćnica ministra Biljana Barošević.

U ime lokalne samouprave na pomoći je zahvalio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran. “Poštovani, u ovoj dobroj prilici da razgovaramo još jednom izražavamo zahvalnost narodu Japana i Ambasadi Japana na veoma značajnoj donaciji za naše Udruženje ‘Biser’. Kupovinom vozila koje će omogućiti da se osobe sa posebnim potrebama lakše kreću i da lakše realizuju svakodnevne aktivnosti, olakšaće i našoj lokalnoj samoupravi da pospeši svoju socijalnu politiku i sve ono što radi da bi našim građanima omogućila kvalitetan način života. Zadovoljstvo je što imamo priliku da ovakve projekte vidimo i u drugim lokalnim samoupravama i što je Srbobran prepoznat kao jedna od njih kojoj treba pružiti ovu vrstu pomoći. Tu pomoć redovno pruža Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje se trudi da kroz razne projekte unapredi socijalnu politiku u svim opštinama i gradovima. Hvala svima koji su učestvovali u ovom projektu i nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo, u korist svih građana”, rekao je predsednik Opštine Srbobran.

Uz Debeljačkog, dobrodošlicu u Srbobran, Ambasador Japana je dobio i od Slavke Popić, predsednice Udruženja “Biser”. “Povod za današnju posetu Njegove ekselencije, Ambasador Japana Akira Imamura, jeste dobročinstvo naroda Japana, koji nam je doniranjem vozila za prevoz osoba sa invaliditetom, pokazao da zna šta znači kad se drugima omogući lakši život, život dostojan čoveka. Zbog tog dobročinstva, molimo ambasadora Japana u Republici Srbiji, da primi lično našu zahvalnost, kao i da je prenese u prijateljski i daleki Japan. Vožnja u adekvatnom, za osobe sa invaliditetom prilagođenom vozilu, svaki dan nas uverava da empatija i briga ljudi za druge osobe ne poznaje granice. Veliko vam hvala”, rekla je Slavka Popić.

Facebook Komentari