Dečija olimpijada 2023. Srbobran

Dečija olimpijada 2023. u Srbobranu najveća je do sad

06. oktobar 2023.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Škola, Sport

Dečija olimpijada 2023. postala je pravo slavlje sporta i mladosti u Srbobranu. Najlepša opštinska manifestacija u najlepšoj nedelji tokom godine, Dečijoj nedelji, održana je 6. oktobra po treći put, na igralištu u Novom naselju, na radost učesnika, organizatora i posetilaca.

Dečija olimpijada 2023. u Srbobranu najveća je do sad

Bilo je uživanje provesti dan u društvu mladih sportista, njihov entuzijazam i lakoća sa kojom se nadmeću, bez ikakve materijalne satisfakcije, samo želja za bavljenjem omiljenim disciplinama, inspirativno je iskustvo samo po sebi. Kad se tome doda prijatno i toplo jesenje vreme, boravak na otvorenom u zelenilom zagrljenom ambijentu, kad graja mladosti obuzima prostor, ispunjen decom dokle se pogled pruža, tad je osmeh navući lako jer je ugođaj apsolutan. To je Dečija olimpijada 2023. u Srbobranu.

Dečiju olimpijadu organizuje Mesna zajednica Srbobran u saradnji sa Udruženjem građana “Naša priča”, pod pokroviteljstvom Opštine Srbobran i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Svi oni, u punom kapacitetu ili u svojstvu najviših predstavnika, bili su danas prisutni na manifestaciji, a prvi ih je pozdravio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački. On je, naravno, u prvi plan stavio decu jer njima ovo dešavanje pripada i ona mu se najviše raduju, i zato im je poručio da uživaju, rečima koje su sinonim za najveće sportsko takmičenje – Olimpijadu: “Najvažnije je učestvovati”.

Dečija olimpijada 2023. u Srbobranu sa preko 900 učesnika

“Zaista puno aktivnosti imamo u našem Srbobranu, našem Nadalju i našoj Turiji, tokom Dečije nedelje, a svakako je vrhunac svih tih aktivnosti održavanje današnje Dečije olimpijade. Neizmerno nam je zadovoljstvo što smo danas ovde sa decom koja su ispunjena radošću i dolaze sa osmehom. Stvarno ćemo se truditi da cela godina bude takva, kroz aktivnosti lokalne samouprave ističemo prave vrednosti, sa željom da naša deca budu zadovoljna tokom čitave godine, i da ovaj događaj bude samo jedna kruna na sve ono što želimo da postignemo, a to je na prvom mestu dečija radost”, rekao nam je Radivoj Debeljački na Dečijoj olimpijadi. On se obratio i malim sportistima sa bine, na otvaranju Olimpijade, ističući je ona postala jedna od najvažnijih manifestacija u opštini, već je i tradicionalna, a svakako je to zaslužila jer veliča sport, zdravlje, mladost i radost. “Dečija olimpijada je za ponos svih naših građana, ona veliča prijateljstvo, drugarstvo, zato je lepa i zbog toga u njoj svi mi učestvujemo”.

Dečija olimpijada 2023, manifestacija je koju je po prvi put posetio i neko iz Vlade Republike Srbije. Ministarka za brigu o porodici i demografiju, prof. dr Darija Kisić, otvorila je manifestaciju. “Sve što mi radimo i gradimo jeste zbog dece. Ona su naša budućnost, zato i činimo sve da im detinjstvo bude još lepše i srećnije. Deca nam daju snagu da radimo još više i bolje, jer vidimo da imamo za koga. Sve aktivnosti Ministarstva za brigu o porodici i demografiju su usmerene da nas bude više, ali smo posvećeni i populaciji starijih, upravo sa aspekta njihovog podsticanja, uvažavanja, socijalne inkluzije. Dečija energija i polet, osmesi i radost, predstavljaju najveći motiv”, reči su koje je uputila prof. dr Kisić. Ministarka je na otvaranju zamolila decu da smehom, najglasnije što mogu, otvore manifestaciju Dečija olimpijada 2023, što je njih više od devet stotina rado i učinilo, šaljući iz Srbobranu snažnu poruku radosti.

U ime Vlade AP Vojvodine, manifestaciji je prisustvovao sekretar Dane Basta, zadužen za resore sporta i omladine. On se takođe obratio skupu, a najavljen je kao veliki prijatelj opštine Srbobran, što je u prvoj svojoj rečenici sa zadovoljstvom potvrdio. “Zahvalan sam na ovakvoj najavi, tačno je da ja u ovu opštinu dolazim dosta često i da se u njoj osećam kao u svom domu. Opština Srbobran važi za jednu od aktivnijih opština, Pokrajinski sekretarijat za sport izdvajao je putem konkursa dosta sredstava za uređenje infrastrukture u Srbobranu, tako da smo zadovoljni što našoj deci obezbeđujemo uslove da se bave sportom”, poručio je Dane Basta, poželevši takmičarima mnogo sreće, isključivo ferplej i da najbolji pobede.

Specijalni gost Dečije olimpijade bila je Adriana Vilagoš, najbolja mlada atletičarka Srbije, ali i Sveta, priznanje koje je dobila prošle godine, jedno od brojnih koja joj zaslugama i pripadaju, i koja je kandiduju da bude velika inspiracija deci. “Mislim da je ovo fantastična manifestacija. Jako sam srećna što su me organizatori pozvali, u stvari, meni je čast što sam danas u Srbobranu. Kad se sportisti proslave u svojim disciplinama oni zaborave da uživaju, sav fokus je na treninzima i takmičenjima, a ovde je to drugačije. Deca su mi pomogla da se prisetim svojih početaka i toga šta je u sportu zaista važno, a to je uživanje u bavljenju njime. Mislim da ću na sledećim pripremama pokušati više da uživam u procesu”, podelila je sa nama svoje utiske mlada atletičarka.

Deca iz četiri osnovne škole sa teritorije opštine Srbobran: “Vuk Karadžić”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Petar Drapšin” i “Žarko Zrenjanin Uča”, po tradiciji su učesnici ove svetkovine sporta, s tim što ih je ove godine bilo duplo više. Ako se tome doda i dolazak gostujuće škole iz Novog Sada, jedno odeljenje OŠ “Kosta Trifković”, lako se dolazi do brojke od devet stotina učesnika. Ne treba izostaviti ni učenike Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić” iz Srbobrana, koji su se manifestaciji priključili kao volonteri i tako dali značajan doprinos njenom održavanju.

Pored uobičajenih disciplina kao što su: basket, odbojka, fudbal, atletika i poligon spretnosti za najmlađe, ove godine je uveden i šah, kao najbolji način da se testiraju brzina uma i strategijske sposobnosti osnovaca. Iako je učestvovanje najvažnija stvar na Olimpijadi, bilo to na dečijoj ili onoj velikoj, ipak su za najbolje pojedince i ekipe pripremljene medalje, kao i pehari za šampione u svakoj disciplini. Ova sjajna priznanja su malim sportistima uručivali mladi predstavnici Udruženja “Naša priča”, domaćina na dečijem igralištu u srbobranskom Novom naselju.

Organizatori su se potrudili da deci i školskim radnicima ugođaj bude potpun. Svaka škola je imala svoj punkt za odmor pod šatorima, gde su ih na stolovima dočekali sveži sendviči i flašice s vodom, a tokom dana su za njih pripremani, potpuno besplatno, krofne i kokice, kako bi energija za takmičenja bila na maksimumu, a nakon istih i dopunjena. Svako dete i nastavnik dobili su na poklon majice sa motivima manifestacije, kako bi im ona ostala u svežem sećanju tokom čitave godine.

Veliki broj foto utisaka sa Dečije olimpijade možete pronaći na facebook stranici SrbobranDanas.rs.

Facebook Komentari