Karavan Budi hrabra

Karavan “Budi hrabra, pregledaj se” bio u Srbobranu, sutra je u Nadalju

26. septembar 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Zdravlje

Karavan “Budi hrabra, pregledaj se” bio je danas stacioniran na Trgu slobode u Srbobranu, gde su u mobilnoj ordinaciji, pre podne mogli da se zakažu ultrazvučni pregledi, a potom i da se isti obave i dobije mišljenje lekara, sve u cilju prevencije raka dojke na nacionalnom nivou.

Vanja Radovanović, koordinatorka projekta “Budi hrabra, pregledaj se”, kaže da je obilazak pojedinačnih mesta potreban kako bi se žene motivisale da se na vreme pregledaju i kontrolišu. “Karavan je nastao sa ciljem da se smanji ta statistika oboljevanja od karcinoma dojke. Jako bitan deo posla je anketiranje žena, ima svega par pitanja, nije komplikovana, ali nama je značajna jer saznajemo koliko su žene uopšte upućene u tu temu i koje vrste pregleda trebaju da rade, u skladu sa godinama, kad i zašto ultrazvuk ili mamografija itd. Karavan ‘Budi hrabra, pregledaj se’ sutra se seli u Nadalj, zatim u Kulu pa dalje, sve do kraja oktobra, a verovatno će se nastaviti i u novembru. Prezadovoljni smo odzivom i trudimo se da tokom godine što više puta organizujemo ovakve projekte”, rekla je u Srbobranu Vanja Radovanović.

Savet za rodnu ravnopravost Opštine Srbobran je ovom akcijom želeo da skrene pažnju ženama na važnost redovnih pregleda, posebno sad, tokom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. “Početkom godine obezbedili smo 250 besplatnih mamografskih pregleda, a danas i sutra, u Srbobranu i Nadalju, naše žene starosti između 20 i 45 godina, imaju mogućnost da obave besplatan ultrazvučni pregled na karcinom dojke. Ovakve i slične akcije biće redovne, cilj nam je da podignemo svest žena kada se govori o prevenciji i da im ukažemo na to koliko je bitno, svake godine, vršiti preglede kako bi smanjili broj obolelih od veoma opasne bolesti”, poručila je Milica Zarić, predsednica Saveta za rodnu ravnorpavnost i zamenica predsednika Opštine Srbobran.

Preglede vrši radiolog Dr Slavica Dimitrov, u mobilnoj ordinaciji Udruženja “Žena uz ženu”, a u okviru kampanje “Budi hrabra, pregledaj se”. Ona je pozvala žene da dođu i pregledaju se, gde god da se karavan nalazi, pregledi traju svega 10 do 15 minuta, a mogu biti životno važni. “Pored ultrazvučnih pregleda, nakon kojih, ukoliko je potrebno, žene upućujemo na dalje preglede. Važno je reći da se bavimo i edukacijom. Mlade žene usmeravamo da redovno vrše preglede, i posebno me raduje činjenica da se pozivu u velikoj meri odazivaju upravo mlađe pripadnice lepšeg pola. Drago mi je što je veliki broj njih već imao prve preglede, jer to pokazuje da insistiranje struke daje efekte. Kod, do sad pregledanih žena smo našli neke promene, ali su uglavnom benigne. Kad se uoče neke suspektne promene upućujemo žene na mamografiju, kako bi se što pre reagovalo i tako se izbeglo razvijanje simptoma malignog obolenja”, čuli smo od dr Slavice Dimitrov, koja je u Srbobranu pregledala 41 ženu.

U sredu, 27. septembra, karavan “Budi hrabra, pregledaj se”biće stacioniran u Nadalju ispred zgrade Mesne zajednice. Zakazivanje termina za pregled će biti moguće u vremenu od 11.30 do 12.00 časova, a pregledi će se vršiti posle podne u dogovorenim terminima. Važno je istaći da nije potrebna zdravstvena knjižica i da su pregledi potpuno besplatni. Stoji poziv ženama, od 20 do 45 godina starosti, da izdvoje malo vremena za sebe i brigu o svom zdravlju.

Facebook Komentari