Škola za trudnice i roditelje u Srbobranu

05. april 2023.

Kategorija: Zdravlje

Savet za rodnu ravnopravnost opštine Srbobran, u saradnji sa Domom zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, organizovaće ovog proleća prvu Školu za trudnice i roditelje u Srbobranu. Sve trudnice i budući roditelji imaju mogućnost da kroz seriju predavanja i praktičnih vežbi nauče i približe sebi nove okolnosti koje ih očekuju sa dolaskom potomstva na svet, na način da nijedna novina ne bude stresna ili neprijatna za roditelje. Naprotiv!

Besplatna Škola za trudnice i roditelje počeće sa radom 24. aprila, do kada se svi zainteresovani mogu prijaviti na telefon 063.758.1805.

“U XXI velu gotovo je nemoguće zamisliti Dom zdravlja bez Škole za trudnice i roditelje. Iako je ovo vreme interneta i društvenih mreža, živu reč, metod žive demonstracije, neposredni kontakt i dinamičnu komunikaciju između zdravstvenog radnika i trudnice i roditelja, ne može ništa adekvatno zameniti. Samo se na taj način žena može dobro pripremiti za porođaj, kako otkloniti strah i u svakodnevicu uvesti vežbe koje prijaju njenom stanju. Takođe, Školi za trudnice i roditelje podrazumeva rad sa očevima i davanje veće uloge u brizi i nezi bebe, a onda i vaspitanju dece. Sve to doprinosi stvaranju roditeljskog saveza koji će omogućiti odrastanje dece u stabilne, zdrave i odgovorne ljude kakvi su potrebni opštini Srbobran, ali i celoj Republici Srbiji.

Efekti ovog projekta na zdravstvenom nivou doneće unapređenje zdravstvene kulture i prosvećenosti stanovnika opštine Srbobran, trudnica i budućih roditelja, zatim tu je psihofizička priprema trudnica za porođaj i obuka za negu bebe i babinjare, porođaj i nega bebe bez stresa i neprijatnih događaja, kao i stvaranje dobrih temelja za roditeljstvo i srećno odrastanje buduće dece u Srbobranu, Turiji i Nadalju.

Školu za trudnice i roditelje prvih šest meseci organizovaće i voditi polivalentna patronažna sestra Tatjana Radović Tadić, koja taj posao radi 10 godina u Domu zdravlja ‘Veljko Vlahović’ u Vrbasu, a obućena je u Domu zdravlja Novi Sad.

Časovima Škole za trudnice i roditelje, koji će se održavati dva puta nedeljno ukupno pet sedmica, prisustvovaće polivalentne sestre Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić” i tako se obučiti za samostalan rad i samostalno vođenje Škole za trudnice i roditel

Facebook Komentari