Likovna kolonija za decu iznedrila je kvalitetne radove

19. septembar 2023.

Kategorija: Deca, Kultura

Likovna kolonija za decu, koju je ovog leta organizovalo Udruženje žena “Ruka spasa” iz Srbobrana, u saradnji sa Udruženjem likovnih amatera “Atelje 05” Vrbas, imala je sinoć svečano otvaranje izložbe u Galeriji Doma kulture Srbobran, gde su publici predstavljene tad nastale slike.

Likovna kolonija za decu Udruženja Ruka spasa

Anđela Ivanić, učenica drugog razreda Osnovne muzičke škole “Vrbas”, istureno odeljenje u Srbobranu, u klasi profesora Stefana Milovića, zabavila je publiku sviranjem klarineta, čime je otvaranju izložbe – Likovna kolonija za decu, na kojoj se nalazi i njen rad, dala svečanu notu.

likovna kolonija za decu Srbobran

Izložbu je otvorio i publiku prvi pozdravio direktor Ustanove kulture Dom kulture Srbobran, gospodin Dejan Korceba. “Izuzetna je prilika ugostiti ovako mlade i talentovane umetnike, decu koja su svoje umeće unapređivala na likovnoj koloniji Udruženja ‘Ruka spasa’, a pod budnim okom iskusnih slikara iz Udruženja ‘Atelje 05’. Sa oba ova udruženja imamo lepu i dugu saradnju, više puta tokom godine smo u prilici da ih ugostimo u našoj Galeriji, i smatramo ih našim prijateljima”, rekao je direktor Korceba, ustupajući reč upravo predstavnicima udruženja.

Gospodin Nikola Eraković iz Vrbasa je dugogodišnji član “Ateljea 05” i učesnik je likovne kolonije za decu. gde se ttrudio da prenese svoje znanje na mlađe naraštaje, možda i buduće kolege slikare. “Saradnja sa Domom kulture je za nas tradicija koja je prerasla u prijateljstvo, odakle se stvorila ideja da saradnju proširimo i na bliska udruženja, kakvo je ‘Ruka spasa’. Likovna kolonija za decu je organizovana u prelepom ambijentu dvorišta Narodne biblioteke u Srbobranu, i moram naglasiti da smo uživali“, rekao je između ostalog Nikola Eraković, gde je posetiocima izložbe u par reči predstavio udruženje kom pripada, pozivajući mlade ljude da slikaju, da se oprobaju u umetnosti i dolaze na ovakva druženja.

Sa nekoliko reči se deci i njihovim roditelja obratila i Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran, kao pokrovitelj likovne kolonije i svih sličnih radionica namenjenih razvoju dece. “Meni je velika čast što sam večeras u društvu mladih umetnika, i želim da poručim, da će lokalna samouprava uvek biti tu da podrži projekte koji podstiču dečiju kreativnost. Živimo u vremenu u kom je tehnologija preuzela primat, računari i mobilni telefoni su najčešći vid zabave deci, ne želimo da ih potpuno odvojimo od ekrana, ali treba da ih naučimo da postoje i druge lepe i zanimljive stvari u životu. Hvala članovima oba udruženja što su posvećeni radu sa najmlađima i usmeravaju ih na ispravan put”, poručila je skupu Milica Zarić. Ona je pohvalila roditelje što prepoznaju da je razvoj kreativnosti kod dece važan deo odrastanja, zbog ćega decu redovno, i u velikom broju, prijavljuju na radionice koje se organizuju tokom godine u opštini Srbobran.

Savka Lazić, predsednica Udruženja žena “Ruka spasa”, izrazila je zadovoljstvo što je još jedna radionica, drugačija od prethodnih, sa uspehom održana, ujedno izrazivši zahvalnost svim pojedincima i organizacijama koje su na bilo koji način podržali održavanje likovne kolonije za decu. Gospođa Lazić je najavila skoro održavanje tradicionalnih kreativnih radionica Udruženja “Ruka spasa”, u izradi rukotvorina primenom starih zanata, po kojima je ova civilna organizacija nadaleko poznata. Ona je pozvala roditelje da već sad prijave decu u Viber grupi koja postoji samo za te namene, a uskoro će biti objavljen i poziv široj javnosti, kako bi se prijavila i ona deca koja do sad nisu učestvovala, a želela bi da se oprobaju u ručnoj izradi igračaka, ukrasa i drugih zanimljivih predmeta.

Facebook Komentari