Evropska nedelja mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti u opštinskim školama

19. septembar 2023.

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Saobraćaj

Evropska nedelja mobilnosti i ove godine se aktivno obeležava u opštini Srbobran, sa ciljem da se kroz kampanju favorizuju nemotorizovani vidovi prevoza.

Kampanja – Evropska nedelja mobilnosti, se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3.000 gradova iz 50 država Evrope i sveta prijavilo je aktivnosti sa namerom da se, prvenstveno u gradovima, smanji automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva. Pešačenje, vožnja biciklova, pa i danas sve zastupljenijih električnih dvotočkaša, smatraju se boljim izborom prevoza i želja je pokretača kampanje, da oni uzmu veći primat u saobraćaju.

Čistiji vazduh i zdravija životna sredina znači i unapređenje kvaliteta života.

Ovim povodom Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i Savet za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran, u saradnji sa Osnovnom školom “Petar Drapšin” iz Turije i Osnovnom školom “Žarko Zrenjanin Uča” iz Nadalja, organizovali su i realizovali prvu aktivnost za učenike od prvog do četvrtog razreda – sportski poligon. Medaljama su nagrađeni pojedinci koji su ostvarili najbolja vremena u kategoriji dečaka i devojčica, a za uspešno savladan poligon pehar je dobio ceo razred. “Cilj ove aktivnosti, a ujedno i ovogodišnje manifestacije, je da se kroz više sportskih i rekreativnih dešavanja sugeriše na neophodnost kretanja, vežbanja, brige o svom zdravlju, ali i uštedi energije i istovremeno očuvanju životne sredine”, saopšteno je nakon zabavnog takmičenja.

Inače, Evropska nedelja mobilnosti pruža odličnu priliku da građanima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini. Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne samouprave zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja.

Facebook Komentari